Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για το πώς οι πολίτες θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους

Σχόλια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας


Το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη...

Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 15 λεπτά διάγγελμα για να πει με φλυαρία πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα πήγε καλά γιατί ο ίδιος εμπιστεύθηκε τους πολίτες, αλλά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ευθύνονται οι ίδιοι για ό,τι συμβεί. Επιμένει δηλαδή να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την "ατομική ευθύνη".

Πέρα από την επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, για την ενίσχυση των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, δεν είπε τίποτα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμούΟι πολίτες δεν θέλουν να μάθουν μόνο πότε θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και πως θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους, με αξιοπρέπεια και δουλειές την επόμενη μέρα.

Και φυσικά, δεν είπε για ποιο λόγο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες "υγειονομική βόμβα διασποράς του κορωνοϊού", τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες, αφήνοντας μάλιστα παράθυρο να κάνει το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε η απόφαση να μην αποβεί μοιραία για μια πιθανή αναζωπύρωση κρουσμάτων και πάνε χαμένοι οι κόποι δυο ολόκληρων μηνών.


Η άρση των μέτρων γεμίζει τους πολίτες με περισσότερη ανησυχία και φόβο απ’ ότι η ίδια η καραντίνα

Οι πολίτες με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης τήρησαν τα απαραίτητα μέτρα τις μέρες της καραντίνας.

Ευθύνη της κυβέρνησης όμως ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. με ανθρώπινο δυναμικό, με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, να φροντίσει ώστε τώρα που επανερχόμαστε να έχουμε στη διάθεση μας μεγάλο αριθμό τεστ ώστε οι πολίτες να εξετάζονται μαζικά. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.

Η άρση των μέτρων, λοιπόν, με απόλυτη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και όχι των επιστημόνων, γεμίζει τους πολίτες με πολύ περισσότερη ανησυχία και φόβο από ότι η ίδια η καραντίνα. Μακάρι τα συναισθήματα αυτά να αποδειχθούν υπερβολικά.


Τα σχολεία, πλην της τρίτης λυκείου, δεν πρέπει να ανοίξουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς

Η απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων ήταν αναμφίβολα επιβεβλημένη και συντέλεσε καθοριστικά στην επιτυχημένη μέχρι στιγμής υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Τώρα όμως βρισκόμαστε εκ νέου σε ένα μεταίχμιο. Στη νέα αυτή φάση, αναμένονται πολιτικές αποφάσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, τη στιγμή που ήδη καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι η ανάγκη να διενεργηθούν οι εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να επανέλθουν για λίγες ημέρες προετοιμασίας στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για την πραγματοποίηση των πτυχιακών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.

Διατυπώνονται ωστόσο σοβαρές αντιρρήσεις από γιατρούς, εκπαιδευτικούς και γονείς, ως προς το άνοιγμα των άλλων τάξεων και βαθμίδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να είναι πολιτική αλλά να βασίζεται –αν όχι στην ομοφωνία- τουλάχιστον στην πλατιά συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας. Από τη στιγμή που αυτή η συναίνεση σήμερα δεν υφίσταται, η έναρξη των σχολείων για μόλις ένα μήνα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αποτελεί αχρείαστο ρίσκο που δεν πρέπει να αναληφθεί.


Εκτός από την έλλειψη συναίνεσης της αρμόδιας επιστημονικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους το άνοιγμα των σχολείων συνιστά “αχρείαστο ρίσκο”

Αναρωτιόμαστε τι θα εξυπηρετούσε μια τέτοια βεβιασμένη απόφαση από πλευράς της κυβέρνησης, στον βαθμό που η επανέναρξη μαθημάτων για λίγες μόνο μέρες δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και του γενικού πληθυσμού. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο όσα πετύχαμε επί δύο μήνες να ανατραπούν;

Επιπλέον, σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχει αποφασιστεί επαναλειτουργία των σχολείων, αυτή συνδυάζεται με δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως, κάτι που στη χώρα μας δεν είναι δυνατό, όταν επί μήνες έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 70.000 τεστ και είμαστε ουραγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, η κατάσταση των σχολικών κτιρίων δεν προσφέρεται για άμεση οργάνωση υγειονομικών μέτρων.


Τι προτείνεται να γίνει στον χώρο της εκπαίδευσης, αν δεν ανοίξουν τα σχολεία

Αντί να προχωρήσουμε τώρα στο βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη σχολική χρονιά δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα ασφαλές από όλες τις απόψεις άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα του μέρους του πληθυσμού με αντισώματα και ενδεχομένως εφοδιασμένοι και με νέα φαρμακευτικά όπλα για την αντιμετώπιση του ιού.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματα που συλλογικά κερδίσαμε με την υπομονή και τη προσπάθεια όλων των πολιτών. Αυτά τα επιτεύγματα δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα ή σε κάποια κυβέρνηση. Καμία κυβέρνηση, λοιπόν, δεν δικαιούται και να τα θέσει σε διακινδύνευση για πολικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Αγνοώντας πολιτικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένος στον στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Καλούμε την κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης να πράξει το ίδιο.


Η ομαλοποιήση της λειτουργίας της Βουλής πρέπει να είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα αποκλιμάκωσης των περιορισμών που λήφθηκαν εξαιτίας της πανδημίας

Η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας άλλαξε την καθημερινότητα όλων των πολιτών, άλλαξε ακόμα και τη λειτουργία των βασικών θεσμών της χώρας μας. Ως έναν βαθμό, οι αλλαγές αυτές ήταν επιβεβλημένες, καθώς οι οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας δεν άφηναν περιθώρια για εξαιρέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Κανονικότητα, όμως, χωρίς την πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών δεν μπορεί να υπάρξει. Επομένως, η λειτουργία του Κοινοβουλίου συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση.

Κατά την περίοδο της καραντίνας, είδαμε την κυβέρνηση όχι μόνο να χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις “ημέτερων”, αλλά και να καταθέτει σε συνθήκες υπολειτουργίας της Βουλής κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργειας, που δεν έχουν σχέση με το επίμαχο ζήτημαΜαζί με το τέλος της καραντίνας, πρέπει να έρθει και το τέλος των ΠΝΠΗ Βουλή δεν μπορεί να είναι ούτε διακοσμητικό όργανο, ούτε μηχανισμός διεκπεραίωσης συμφερόντων. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά μονιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: