Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας και τη στήριξη εργασίας και οικονομίας

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Χαρίτση, και τον Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.


     Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εγκαινίασε μια νέα πρωτοβουλία του με στόχο "να συμβάλλει από τη δική του πλευρά στη μεγάλη μάχη της ελληνικής κοινωνίας - μία μάχη στην οποία το κατεπείγον του ιατρικού μετώπου συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη πρόκληση της μετάβασης στην “επόμενη μέρα” της πανδημίας". Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, και ο Τομεάρχης Υγείας και πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πραγματοποίησαν αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε υγειονομικό αλλά και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.


Α.  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 

     Οι προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο υγειονομικό μέτωπο για τη μη επέκταση της νόσου σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), τους επιδημιολόγους αλλά και τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή  συνοψίζονται στις εξής:

1. πλήρης εξοπλισμός όλων των μονάδων του ΕΣΥ με όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

2. άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, το κατάφεραν μέσα από μαζικά τεστ, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα χιλιάδες συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

3. άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι  απλές εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.
4. Επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1000 γιατροί) και ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.


5. επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία για το που και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία.
6. ενσωμάτωση, και αυτό είναι πολύ κρίσιμο, όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στο συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

7. αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο, είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος. Και φυσικά, η επίταξη λόγω της κρίσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.

8. προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορονοϊό. Αν και μπορεί να διενεργεί πάνω από 1.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας παρά τις διαρκείς παραινέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν έχει κάνει τίποτα. Αντίθετα, εξαντλεί τις πρωτοβουλίες του σε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τεστ επί πληρωμή μόνο όσοι έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα.



Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

     Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό που αναδύεται με εμφατικό τρόπο από τη δίνη της μεγάλης περιπέτειας που βρισκόμαστε και αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη δοκιμασία της ελληνικής οικονομίας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων τώραόπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αφού οι δυνατότητες πλέον υπάρχουν (αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η συλλογική προσπάθεια του λαού μας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το διεθνές παράδειγμα). Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία. Σύμφωνα με τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει 6 αυτονόητα μέτρα:
1. Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν εν μέσω πλήρους υποχώρησης της δραστηριότητάς τους. Χώρες της ΕΕ που επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πράττουν το αυτονόητο, για να μη βρεθούν με στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδων νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων.
2. Να αρθεί η αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
3. Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
4. Να σχεδιάσει επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές πρόγραμμα του 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί στο 0,5% του ΑΕΠ.
5. Να παρατείνει τώρα η κυβέρνηση την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο να λέμε “μένουμε σπίτι” –και ορθώς το λέμε βεβαίως– και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω ακριβώς αυτής της κρίσης.
6. Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω αυτής της μεγάλης κρίσης.
Παρακολουθήστε το βίντεο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών:

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο της ενημέρωσης καθώς και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην ιστοσελίδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: