Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: Αίτημα απόσυρσης του αντι – περιβαλλοντικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ και εκ νέου σύνταξής του, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων.


Την Παρασκευή 24 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε προς ψήφιση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις" σε μια πρακτικά κλειστή Βουλή λόγω καραντίνας. Οφείλουμε φυσικά να σημειώσουμε ότι αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη η κατάθεσή του ως νομοσχεδίου και όχι ως ΠΝΠ, όπως μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση της ΝΔ τους τελευταίους μήνες (ακόμη και πριν την έναρξη της πανδημίας!).

Ας μη γελιόμαστε όμως. Ακόμη και αυτή η πράξη δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόδειξη της βούλησης του υπουργείου και της κυβέρνησης για ουσιαστικό διάλογο σε ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως αυτό του περιβάλλοντος, της λειτουργίας των ΦΔΠΠ και των περιοχών NATURA. Εξαιτίας της ιδιαίτερης κατάστασης που ζούμε δεν θα κληθούν οι φορείς να αντιπαραβάλλουν την επιχειρηματολογία τους στη Βουλή έναντι σε αυτή του υπουργείου. Με αυτή της την κίνηση, δηλαδή να καταθέσει τώρα αυτό το νομοσχέδιο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιλέγει όχι μόνο να αγνοήσει αλλά και να περιορίσει την ευρεία δημοσιοποίηση των αντιρρήσεων και των σοβαρών ενστάσεων του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας τόσο επί του περιεχομένου του όσο και για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για διαβούλευση, μόλις 14 ημερών, για ένα πολυσέλιδο και με πληθώρα διατάξεων νομοσχέδιο, οι οποίες "αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας". Λόγος για τον οποίο δεκάδες από τις οργανώσεις ζήτησαν την ανάκλησή του. 

Το νομοσχέδιο αυτό παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον και για την περιοχή μας, καθώς διατάξεις του θα έχουν πολύ άσχημες συνέπειες στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε περιοχές NATURA και σε Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά αγνοώντας τις καταγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κακοδιαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και της Βιοποικιλότητας. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο έρχεται εκ των υστέρων να δικαιολογήσει -νομιμοποιήσει- την άδεια παραγωγής που έχει ήδη εγκρίνει η ΡΑΕ στην περιοχή αυτή, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για τις υπόλοιπες τέσσερις αιτήσεις που εκκρεμούν ενώπιον αυτής (όλες αφορούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη ζώνη Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά).



Επιγραμματικά και σύμφωνα με εμπεριστατωμένη προσέγγιση εξειδικευμένων επιστημόνων το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει, διότι:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

5. 
Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.


Με λίγα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει "δια της πλαγίας οδού" την αλλαγή του άρθρου 24 που δεν κατάφερε κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, δηλαδή ό,τι ακριβώς συνέβη με την κα. Κεραμέως και την "δια της πλαγίας" εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω και επειδή ως ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας πιστεύουμε ότι:
  • η ανάπτυξη της περιοχής μας θα πρέπει να είναι βιώσιμη, δηλαδή να έχει διαχρονικό όφελος και όχι ζημία για την τοπική μας κοινωνία,
  • οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές που βρίσκονται πλάι τους, 
  • τα κέρδη των λίγων δεν μπορεί να προκρίνονται έναντι της προστασίας του περιβάλλοντος,
  • το περιβάλλον δεν ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ για να το πλειοδοτεί στους επιχειρηματίες που την υποστηρίζουν διαχρονικά,
  • κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον τον επόμενων γενιών,
ζητούμε κι εμείς την απόσυρση του αντι - περιβαλλοντικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ και την εκ νέου σύνταξή του, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων.

Για όποιον θα ήθελε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών φορέων στο εν λόγω νομοσχέδιο, παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένους ηλεκτρονικούς συνδέσμους:
Αναβολή κατάθεσης του ν/σ του ΥΠΕΝ στη Βουλή ζητούν 23 ΜΚΟ
Αντιδράσεις από τους φορείς προστατευόμενων περιοχών για το νομοσχέδιο “εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας”
Καλλιστώ: Σχολιασμός για το Σχέδιο νόμου Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας
Γιατί τόσο βιαστική η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το περιβάλλον; Κοινή τοποθέτηση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και της «Καλλιστώ»
Αρκτούρος: Κοινή τοποθέτηση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων επί του αναμενόμενου νομοσχεδίου για περιβαλλοντικά ζητήματα

και σε τοπικό επίπεδο:
Ανοιχτή Επιστολή για τα αιολικά στην Οίτη από την "Κίνηση πολιτών για την προστασία της Οίτης"
e-ecology.gr: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Διαβάστε το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων:
«Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις»

καθώς και τα σχόλια των περιβαλλοντικών φορέων, όπως αυτά κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση:
Σχόλια στη δημόσια διαβούλευση του ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: