Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ανακοινώσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την Εργατική Πρωτομαγιά


Η 1η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο από τις αρχαίες γιορτές για την καρποφορία της γης, μέχρι τις μέρες μας, που τιμάμε τους αγώνες για ισότητα, ελευθερία και εργασιακά δικαιώματα.

Η μεγάλη πορεία του 1936 στη Θεσσαλονίκη, που κατέληξε στον θάνατο δώδεκα διαδηλωτών.

Οι περισσότερες κατακτήσεις δικαιωμάτων είναι γραμμένες με αίμα.

Ο αγώνες των εργατών στο Σικάγο το 1886, των καπνεργατών της Δράμας το 1888 και της Θεσσαλονίκης το 1936 έβαλαν τα θεμέλια για τα εργασιακά δικαιώματα.

Η ηρωική θυσία των 200 στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944, φώτισε τον δρόμο προς την Απελευθέρωση!

Η Πρωτομαγιά του 2020 είναι μέρα περίσκεψης, ανάταξης δυνάμεων, καινούργιων στόχων. Ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες των εργατών, τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ημέρα αυτή σήμερα μας βρίσκει αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη πανδημία, η οποία αναδεικνύει το διαχρονικό μήνυμα του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και εργασιακά δικαιώματα ως πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μας βρίσκει με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Να επιδιώκει να ξαναγράψει το εργατικό δίκαιο, να δώσει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο και να μεταφέρει το βάρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Χιλιάδες εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή απειλούνται με απολύσεις, μερική απασχόληση και μειώσεις μισθών.

Πρωτόγνωρη Πρωτομαγιά. «Σαν να μην πέρασε μια μέρα» από το Σικάγο του 1886 και τις απεργίες του Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη το 1892.



Οι εργαζόμενοι και η μεγάλη κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση και στα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στους δρόμους της διαπλοκής. Δεν θα τους επιτρέψουμε να επωφεληθούν από την πανδημία για να περάσουν αντεργατικές και αντιδραστικές πολιτικές όπως το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Με οδηγό τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων, θα παλέψουμε για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, για βελτίωση της δημόσιας Παιδείας και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα παρέχει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους και όλες.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κόσμος της εργασίας και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε.





Γ. Σαρακιώτης: «Η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τον κόσμο της εργασίας σε “αναστολή”»

Η πανδημία του κορονοϊού, η οποία και έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη, έφερε μαζί της μία σειρά μεγάλων ανατροπών σε όλα όσα μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα. Δυστυχώς, την πολυδιάστατη αυτή κρίση ορισμένοι τη χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να επαναφέρουν τις πιο μελανές ημέρες του παρελθόντος στις μνήμες των εργαζομένων. Την ώρα μάλιστα που σε όλη την Ευρώπη η εργασία στηρίζεται ουσιαστικά, στην Ελλάδα τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι περιέρχεται σε μία εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος, βρίσκει τον κόσμο της εργασίας σε “αναστολή”, μιας και παρά τον ήδη καταγεγραμμένο αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά και τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για ραγδαία ύφεση και περαιτέρω εκτόξευση της ανεργίας, η Κυβέρνηση επιμένει στο να είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων και την ίδια στιγμή υπηρέτης των φίλα προσκείμενων σε αυτή συμφερόντων. Στον διαρκή αγώνα για την προάσπιση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της εργασίας και ως εκ τούτου της αξιοπρέπειας των Ελλήνων, η ιστορικής σημασίας αυτή ημέρα υπενθυμίζει προς όλους ότι, δε χωρούν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί




Δεν υπάρχουν σχόλια: