Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Το σημερινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν για την πανδημία αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες

13/04/2020

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού


Το σημερινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν για την πανδημία αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται.
Ήταν ένα μείγμα υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονείας.
Ανακάλυψε τώρα την ανάγκη για ένα νέο ΕΣΥ, ο άνθρωπος που μέχρι χθες ήθελε να το αποτελειώσει για να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες της υγείας.
Μας είπε ότι έκανε σε πέντε εβδομάδες όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες, όταν επι τέσσερα χρόνια μας λοιδορούσε ως κρατιστές που προχωρήσαμε σε 19.500 προσλήψεις για να κρατηθούν όρθια τα νοσομομεία, και ενώ ακόμη παραμένουν παγωμένοι οι 4.000 διορισμοί που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία οι μόλις 2.000 που εκτάκτως εξήγγειλε για την κρίση.
Μας είπε για δήθεν παροχές σε εργαζόμενους, την ώρα που πολλές χιλιάδες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, είναι σε αναστολή και επί ξύλου κρεμάμενοι. Και από τους οποίους βεβαίως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτεί αύριο "αλόγιστα αιτήματα και άσκοπη σπατάλη".
Επίσης, ξαναθυμήθηκε την αγαπημένη των κυβερνήσεων της δεξιάς δημιουργική λογιστική, λέγοντας πως η κυβέρνησή του έχει διαθέσει 14 δις για τη κρίση, ενώ είναι ουραγός σε όλη την Ευρώπη με λιγότερο από 2% του ΑΕΠ σε δημοσιονομική επέκταση.
Κάθε πολίτης όμως ξέρει ότι η αλήθεια δεν έχει σχέση με όσα διαστρεβλώνει και υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης. Και με την αλήθεια θα πρέπει να αναμετρηθεί στηρίζοντας τη κοινωνία και την οικονομία τώρα, πριν να είναι πολύ αργά και κατρακυλήσει ο τόπος μας σε μια νέα οδυνηρή κρίση με αποκλειστικά δική του ευθύνη.

Συνοπτική παρουσίαση-υπενθύμιση του προγράμματος που προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:


Στις 6 Απριλίου 2020, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Σύριζα το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων ύψους 26 δισ. ευρώ, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
  • Η διατήρηση θέσεων - σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  • Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας - ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.
«H ελληνική οικονομία έχει ανάγκη μία δημόσια παρέμβαση της κλίμακας των 26 δισ. ευρώ με ορίζοντα εξαμήνου, εκ των οποίων τα 14 δισ. θα αφορούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης (1 δισ. ευρώ μέτρα για την ενίσχυση της υγείας και 13 δισ. ευρώ άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών) και τα 12 δισ. ευρώ θα αφορούν ενέσεις ρευστότητας, όπως εγγυήσεις δανείων.» (Πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», σελ. 4).
Οι δέκα άξονες των άμεσων μέτρων στήριξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:
  1. Πρώτος: Στήριξη ΕΣΥ με 1 δις. επιπλέον χρηματοδότηση, 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.
  2. Δεύτερος: Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλη και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι τέλος του έτους.
  3. Τρίτος: Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
  4. Τέταρτος: Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1,5 δις. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, με μπλοκάκια, εργόσημο και μη επιδοτούμενοι άνεργοι συνολική περίμετρος 1,7 εκατ. δικαιούχοι.
  5. Πέμπτος: Πακέτο 8,5 δις. ευρώ για να κρατήσουμε όρθιους τους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους με πλήρη κάλυψη μισθολογικών απαιτήσεων και ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα.
  6. Έκτος: Αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
  7. Έβδομος: Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων.
  8. Όγδοος: Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους.
  9. Ένατος: Επιτάχυνση εκταμίευσης πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
  10. Δέκατος: Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: