30/9/2021
Το ζήτημα της χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία συζητήθηκε σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής στις 27 και στις 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των οποίων ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη, τόσο η προ τριετίας λήξη των μνημονίων όσο και η έμφαση της Ε.Ε. στον κλάδο της Έρευνας και της Καινοτομίας προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες στη χώρα μας και φυσικά, αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε. Όπως υπενθύμισε, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπό σαφώς δυσκολότερες συνθήκες εκπόνησε το 2015 την «Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, Καινοτομία, Έξυπνη Εξειδίκευση» και με εφαλτήριο τον εν λόγω σχεδιασμό πέτυχε την αύξηση του αριθμού των καινοτόμων επιχειρήσεων από το 51% το 2014 στο 60,3% τη διετία 2016-2018, ίδρυσε το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. διοχετεύοντας 180 εκ. ευρώ σε 1.000 υποτροφίες, 300 ερευνητικά έργα μεταδιδακτορικών ερευνητών και περισσότερα από 260 ερευνητικά έργα μελών Δ.Ε.Π. και Ερευνητών, θεσμοθέτησε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη (EquiFund) με 500 εκ. ευρώ για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις αυξάνοντας για πρώτη φορά τις δαπάνες για την Έρευνα και την Καινοτομία σε ποσοστό άνω του 1%, ενθάρρυνε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω προγραμμάτων όπως το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», ενώ με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη εκπόνησε την «Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη 2030» θέτοντας ως εμβληματικό στόχο τον άμεσο διπλασιασμό των δαπανών για την Έρευνα.
Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε τα «πεπραγμένα» της σημερινής Κυβέρνησης με τη μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας σε… Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (!), αλλά και το “Elevate Greece”, στο οποίο έχουν εγγραφεί μόλις 451 επιχειρήσεις με συνολικά 4.000 εργαζόμενους, παρά τις μεγαλεπήβολες αρχικές υποσχέσεις. Τα αποτελέσματα της απουσίας στρατηγικής από πλευράς της Ν.Δ., κατά τον κ. Σαρακιώτη, αποτυπώνονται και στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας επί του οποίου η θέση της χώρας τον τελευταίο χρόνο έχει υποχωρήσει από την 43η στην 47η θέση.
Όσον αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης, τα οποία συνέστησαν την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής (30/9), ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι: «Όταν αναφερόμαστε σε “χρηματοδότηση”, εννοούμε πρωτίστως τους δημόσιους πόρους, τους οποίους οφείλουμε να διοχετεύσουμε σε έναν κλάδο εκ των πραγμάτων υψηλού ρίσκου. Είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε προϊόντα υψηλής καινοτομίας συνιστούν ένα εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο εγχείρημα, ενώ σε παγκόσμια βάση, τα κράτη είναι συνήθως εκείνα που δείχνουν το δρόμο, ούτως ώστε να ακολουθήσει μετέπειτα η ιδιωτική πρωτοβουλία».
Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο παρεμβαίνει διαρκώς με νέα χρηματοδοτικά πακέτα με κοινωνικό πρόσημο υποβοηθώντας ευάλωτες μειονοτικές ομάδες. Σύμφωνα με στοιχεία, που κατέθεσε ο κ. Σαρακιώτης: «Το 2020, οι ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε χρηματοδότηση 768 εκ. δολαρίων, ενώ το 2018 και το 2019 τα ποσά ήταν 230 και 200 εκ. αντίστοιχα», ενδεικτικό της τεράστιας δυναμικής του συγκεκριμένου τομέα. Στον αντίποδα, όπως προσθέτει, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θέτει ως «κεντρική επιλογή» της κατά τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη την ενίσχυση του κλάδου της Έρευνας και της Καινοτομίας, αλλά κατευθύνει σε αυτόν μόλις 443 εκ. ευρώ από τα συνολικά 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, παραμένοντας για μια ακόμη φορά στο δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων, αλλά και των ευκαιριών της χώρας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου