Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Μεγαλώνει ο αριθμός των εργατικών δυστυχημάτων στη Φθιώτιδα

 Ανακοίνωση της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής 

της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Γ. Σαρακιώτη – Μ. Ξενογιαννακοπούλου 

για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην Αταλάντη

Λαμία 14 Σεπτεμβρίου 2021


Ανακοίνωση για το νέο εργατικό δυστύχημα στη Λοκρίδα


Οι εργαζόμενοι της Φθιώτιδας θρηνούν έναν ακόμα  νεκρό συνάδελφό τους .Το απόγευμα του Σαββάτου 11-9 στο εργοστάσιο ATLAS TAPES ένας πενηντατετράχρονος ,πατέρας δύο παιδιών, με πάνω από είκοσι χρόνια εργασίας στο εργαστάσιο αυτό, σκοτώθηκε από το μηχάνημα το οποίο χειριζόταν στη βάρδια του. Ήταν το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα εντός τριών μηνών στο ίδιο εργοστάσιο και ήρθε να προστεθεί στους θανάτους και τους τραυματισμούς εργαζομένων σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ Λαμίας ,στην ΛΑΡΚΟ και άλλους εργασιακούς χώρους στην Λοκρίδα, στη Φθιώτιδα.                 
                                                         

Ο τίτλος «εργατικό ατύχημα» τείνει να γίνει συνήθεια. Σχεδόν δεν προκαλεί εντύπωση. Ξεχνιέται γρήγορα. Και βέβαια τα «ατυχήματα» αυτά δεν οφείλονται στην «κακιά στιγμή». Έρχονται σαν  αποτέλεσμα  της νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας του αυξανόμενου διαρκώς κέρδους των μεγάλων εργοδοτών, της εντατικοποίησης της εργασίας και ιδιαίτερα της κυβερνητικής κάλυψης με θεσμικό τρόπο της εντατικοποίησης της εργασίας με την αύξηση των ωρών εργασίας - ώρες απλήρωτες έναντι ρεπό  όταν το θελήσει ο εργοδότης-, των συνθήκες γαλέρας, της πίεσης των εργοδοτών , της  έλλειψης των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής ,της ανεπάρκειας των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς ,της αποδυνάμωσης του Σ.Ε.Π.Ε κ.α.                            

Καθίσταται άμεση απαίτηση των εργαζομένων και της κοινωνίας η διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και η επιβολή κυρώσεων στους υπεύθυνους για τις τυχόν ευθύνες.

 Καλούμε την κυβέρνηση να  νομοθετήσει για την προστασία των εργαζομένων να ενισχύσει τις υπηρεσίες ελέγχου με ανθρώπινο δυναμικό , τεχνικά μέσα ,αρμοδιότητες και μέτρα κάλυψης από τις πιέσεις των εργοδοτών.

Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς οφείλουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αντικειμενική ανάγκη διεκδίκησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων ( συλλογικές συμβάσεις, μισθοί, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους κλπ) και η συμμετοχή τους  στα πρωτοβάθμια  σωματεία των χώρων εργασίας τους αλλά και στη  δημιουργία σωματείων, όπου δεν υπάρχουν, με άξονα τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων μπαίνει πλέον επί τάπητος. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων  είναι η ενότητα των εργαζομένων,  η ύπαρξη ενός μαζικού ,σωστά προσανατολισμένου, ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, προερχόμενου από τα κάτω, για να μη θρηνούν οι εργαζόμενοι  συναδέλφους τους, για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για ανθρώπινους όρους εργασίας και αμοιβής. Για μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Η τραγική απώλεια του εργαζόμενου μας γεμίζει θλίψη. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του.  



👉Κοινοβουλευτική παρέμβαση Γ. Σαρακιώτη – Μ. Ξενογιαννακοπούλου για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην Αταλάντη




🔹Το εργατικό δυστύχημα που συνέβη προ ημερών σε βιομηχανική μονάδα στην Αταλάντη Φθιώτιδας, το οποίο οδήγησε στο θάνατο ενός 55χρονου οικογενειάρχη, πατέρα δύο (2) παιδιών, μετέφεραν με παρέμβασή τους στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης και η Βουλευτής Β1' Βορείου Τομέα Αθηνών και η Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Με την παρέμβασή τους, ζητούν από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την άμεση και αναλυτική διερεύνηση των αιτιών του πρόσφατου εργατικού δυστυχήματος που συνέβη στην Αταλάντη, καθώς και την εντατικοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί ο ενδελεχής και συχνός έλεγχος της τήρησης των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων από πλευράς των εργοδοτών.
Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της επείγουσας ερώτησης την οποία κατέθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κωστή Χατζηδάκη, το παραπάνω συμβάν ήταν το δεύτερο που σημειώθηκε στο εν λόγω εργοστάσιο, καθώς και προ μηνών υπήρξε ακόμη ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.
Το γεγονός αυτό τονίζουν οι ερωτώντες Βουλευτές, εγείρει βάσιμους προβληματισμούς που σχετίζονται με έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας ή και της πλημμελούς τήρησης αυτών, σε συνδυασμό με την απουσία εφαρμογής ελεγκτικών διαδικασιών από πλευράς των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας.
Τέλος, στο πλαίσιο της παρέμβασής τους, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, θεωρούν αναγκαία την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας του θανόντος από πλευράς της Πολιτείας. Για το λόγο αυτό ζητούν να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί το αρμόδιο ή και άλλο Υπουργείο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: