Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο 30.06.2020




Για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σχόλιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ


Έχει πολύ ενδιαφέρον που ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες σε «πρωτοφανή απόπειρα θεσμικής εκτροπής» μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο. Εντάξει, λέμε τώρα , ένας τόσο μεγάλος άνδρας που είναι , λέει καμιά βαριά κουβέντα παραπάνω.




Μόνο που............................


Ο ίδιος ήταν που απειλούσε ότι θα την μπλοκάρει τη συμφωνία των Πρεσπών, που προειδοποιούσε για την καταστροφή η οποία απειλεί την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, που καταριόταν τους συριζαίους ότι έδωσαν τη Μακεδονία για τις συντάξεις.

Να του θυμίσουμε απλώς ότι είναι ο πρωθυπουργός του αίσχους της Προανακριτικής. Της συμμορίας των ακροδεξιών που απέκλεισε από τις εργασίες της εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, εξεβίασε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και προσπάθησε να βραχυκυκλώσει την έρευνα της εισαγγελέως Διαφθοράς.
Αυτό είναι απόπειρα θεσμικής εκτροπής. Όπως είναι απόπειρα θεσμικής εκτροπής το να απειλεί ο υπουργός του την εισαγγελέα Ε. Τουλουπάκη με φυλάκιση.
Ο κ. Μητσοτάκης χειραγώγησε επίσης τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών να καλύψει τους πάντες μέχρι και το τέλος του 2014.
Είναι αυτός που ξήλωσε με φωτογραφικό νόμο, αναδρομικής ισχύος, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και έθεσε όλες τις ανεξάρτητες αρχές υπό την εποπτεία ενός φίλου του.
Αλλά ακόμη ...............................

  • Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι συνεχίζουν να ψάχνουν πού πήγαν τα δήθεν 24 δισ. ευρώ που ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης ότι έδωσε η κυβέρνηση για να τους στηρίξει στην πανδημία.


  • Αφού άφησε τους εργαζόμενους στην τύχη τους, υποχρεώνοντάς τους να επιλέξουν εάν θα απολυθούν ή θα δεχθούν μειώσεις μισθών.

  •  Αφού άφησε τους εκατοντάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό να περάσουν 3 μήνες με 800 ευρώ - όσοι τα πήραν και αυτά - και να είναι τώρα αντιμέτωποι με την ανεργία.


  • Αφού άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που παραμένουν αποκλεισμένες από τις τράπεζες χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη ρευστότητας,


Συνεχίζει την κοροϊδία με αόριστες εξαγγελίες για «παρεμβάσεις στην οικονομία εάν χρειαστεί».

Ο κ. Μητσοτάκης ή δεν έχει καταλάβει (;;;)  την έκρηξη ανεργίας και ύφεσης που έρχεται με τις επιλογές της κυβέρνησής του, ή νομίζει ότι με αντιπερισπασμούς θα μπορέσει να καλύψει το χάος που δημιουργεί στην κοινωνία, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, κάτι που είναι εξοργιστικό.

 Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων, του μαξιλαριού που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και άφησε παρακαταθήκη για μια δύσκολη ώρα όπως είναι τώρα. 
Στο πρόγραμμά μας «Μένουμε Όρθιου 2», διατυπώνουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι αυτό (καθώς και άλλοι διαθέσιμοι, κυρίως ευρωπαϊκοί πόροι) ώστε να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι, να δοθεί επίδομα έκτακτης ανάγκης σε εποχικά εργαζόμενους και άλλους που παραμένουν αόρατοι για τον κ. Μητσοτάκη, να δοθεί μη επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις να δημιουργηθούν αξιόπιστα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητά τους, να μειωθεί μόνιμα η προκαταβολή φόρου και να στηριχτούν παραγωγικοί κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα όπως π.χ. ο τουρισμός με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού.


Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξοδεύει αλλά ξοδεύει, αφενός, σε απευθείας αναθέσεις, μυστικά κονδύλια και διάφορες λίστες όπως η λίστα Πέτσα που την κρατάει κρυφή. 

Αφετέρου, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την εργασία ως μαξιλάρι που θα απορροφήσει τους κραδασμούς της κρίσης παραβλέποντας ιδεοληπτικά (αλλά και ταξικά, μεροληπτικά) ότι έτσι απλώς θα την βαθύνει και θα την παρατείνει. 

Κι επειδή γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, φέρνει στη Βουλή κι ένα νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες που θα το ζήλευε ακόμα και η Χούντα. 

Πλανάται οικτρά όμως αν νομίζει ότι με την καταστολή θα καταφέρει να συμπιέσει τις κοινωνικές ανάγκες και τούτο θα το διαπιστώσει πολύ σύντομα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: