Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Αλ. Τσίπρας: Η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση με σημαντική συνεισφορά τόσο στη τοπική όσο και στην εθνική οικονομία. Δήλωσε:
"Η επιχείρηση πρέπει να μείνει σε λειτουργία και παράλληλα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να μας πει ποιό είναι το σχέδιό της αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν επενδύσεις που θα δώσουν μια μακράς πνοής βιωσιμότητα στη λειτουργία της εταιρείας."
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΡΚΟ;

Η ΛΑΡΚΟ συνιστά μια επιχείρηση παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνώρισης, είναι μία από τις λίγες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες της Ελλάδας, που διαχειρίζεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Στηρίζει την εθνική οικονομία, συμμετέχοντας στις εθνικές εξαγωγές με ποσοστό 3%, ενώ αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής ζωής για τους έξι Νομούς που δραστηριοποιείται (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Καστοριά, Κοζάνη και Αττική). Συνολικά, πάνω από 1.200 άνθρωποι εργάζονται στην εταιρεία, ενώ ο κύκλος εργασιών της αφορά 12.000 Α.Φ.Μ..
  
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη ΛΑΡΚΟ τον Ιανουάριο του 2015:

  Πνιγμένη από τεράστια χρέη, λόγω μιας πολιτικής κακοδιαχείρισης και τακτοποίησης ημετέρων από διοικήσεις διορισμένες από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς της Δ.Ε.Η. λόγω του υπερδιπλασιασμού της τιμής του ρεύματος το 2006, με αποτέλεσμα το κόστος ενέργειας να γίνει το ακριβότερο από όλες τις βιομηχανίες στην Ευρώπη.

   Με την εις βάρος της καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μαρτίου του 2014 για  υποτιθέμενες κρατικές ενισχύσεις προηγούμενων ετών, η οποία υποχρέωνε τη ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο 135 εκατ. ευρώ.

  Με την εγκληματική ενέργεια της υπογραφής με την Goldman Sachs των συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνων (μέθοδος Hedging) που ζημίωσαν τη ΛΑΡΚΟ 500 εκ. ευρώ και κατέστησαν την εταιρεία από κερδοφόρα σε ζημιογόνα.

   Με το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ., του 2014, για τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, στο οποίο συμφώνησε η τρόικα, ένα σχέδιο εξαιρετικά επιζήμιο για τους εργαζομένους και το Δημόσιο Συμφέρον που.

Τι έκανε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

• Υπερασπιστήκαμε τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί Εθνικό Κεφάλαιο και Δημόσια Περιουσία, καθώς αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Παρά τα τεράστια προβλήματα, την ιστορικά χαμηλή τιμή του νικελίου και τις καταδικαστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καταφέραμε να κρατήσουμε την εταιρεία ανοικτή και με εξασφαλισμένες όλες τις θέσεις εργασίας.

  Πετύχαμε τη μείωση της τιμής του ρεύματος με την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ Δ.Ε.Η. και ΛΑΡΚΟ.

 Συζητήσαμε με τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ τη διαμορφωθείσα κατάσταση επισημαίνοντας τα προβλήματα, αλλά και τη σημασία της ΛΑΡΚΟ για την εθνική οικονομία και αναζητήσαμε τρόπους εκπόνησης ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

ΣΗΜΕΡΑ:

Απεργία και μεγάλη συγκέντρωση χθές στη Λάρυμνα. Νέα απεργία σήμερα στη ΛΑΡΚΟ - Με περικοπές μισθών η «εξυγίανση» Χατζηδάκη

Επί ποδός οι εργαζόμενοι ενάντια στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης - Σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια η ρύθμιση που κατέθεσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Τι απαντάει ο Ευκλ. Τσακαλώτος για τις «κατηγορίες» Χατζηδάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Με αφορμή τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε την Τρίτη 11/2 ότι και «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε ιδιώτη επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ, κατηγορώντας για ακόμα μία φορά την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία στο ζήτημα της επιχείρησης. Δήλωσε λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης:
«Είδα χθες τον κ. Τσίπρα που ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητές της.... Ο ίδιος Τσίπρας, όμως, που τα λέει όλα αυτά, ξέχασε ότι υπάρχει επιστολή του κ. Τσακαλώτου -που αν δεν κάνω λάθος ήταν υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- που λέει ότι η κυβέρνησή του έψαχνε ιδιώτη επενδυτή. Δεν είχαν κάνει βεβαίως τίποτα αλλά είχαν στείλει την επιστολή προς την Κομισιόν και πρέπει να μας πουν αν το γράμμα του κ. Τσακαλώτου ήταν μία φάρσα, μία πλάκα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εάν τη μια μέρα λένε αυτά και την άλλη λένε άλλα!»
«Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη είναι ενδεικτικές της αντίληψής της ΝΔ για τις επενδύσεις», απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, δίνοντας «μερικές αναγκαίες διευκρινίσεις» για τη δική του επιστολή προς την Κομισιόν:
1) Η επιστολή έγγραφε ότι  "αρκετοί πιθανοί επενδυτές έχουν ήδη ανεπίσημα εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία ή κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία κάτι που επιβεβαιώνει την δυνατότητα της εταιρείας να επιστρέψει στην κερδοφορία. Η ελληνική δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει τέτοιες προτάσεις στα πλαίσια διαφανών και ανοιχτών διαδικασιών."
Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε συνάντηση για να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή λύση.
2) Η επιστολή επίσης έγραφε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης να λαμβάνεται υπ όψιν η επίδραση σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τις 1220 άμεσες θέσεις εργασίας και από 1170 έως και 3900 έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα η επιστολή έδινε έμφαση στο γεγονός ότι αυτές οι θέσεις εργασίας είναι σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και πως οι εργασίες της εταιρείας συμμετέχουν σημαντικά στην τοπική απασχόληση.
3) Στην ίδια επιστολή σημειωνόταν ότι η ρευστοποίηση της εταιρείας ήταν "εξαιρετικά ανεπιθύμητη" ακριβώς λόγω της συνεπακόλουθης απώλειας των θέσεων εργασίας.
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πώς αυτά έρχονται σε αντίθεση με το ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας "ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητες της".
"Για εμάς οι επενδύσεις δεν σημαίνουν απολύσεις.
Αν όταν η ΝΔ λέει επενδύσεις εννοεί απολύσεις καλό είναι να το ξέρουμε. Και να ετοιμαστούμε κατάλληλα για την "επενδυτική έκρηξη" που έχει υποσχεθεί.
Υ.Γ.: Ο κ. Σταϊκούρας - που αν δεν κάνω λάθος είναι Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ- θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραμείνουν οι εργαζόμενοι;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: