Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 Aπό την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

 



 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • Τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της λογοδοσίας, ιδιαίτερα στην περίοδο της καραντίνας. Διότι η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα σ’ αυτόν τον τόπο.

 

--Το θέμα της Δημοκρατίας είναι το κρισιμότερο.

...Θα πω και για πράγματα που αφορούν το νομοσχέδιο, αλλά νομίζω ότι το θέμα της δημοκρατίας είναι κρισιμότερο. Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει με την κοινοβουλευτική διαδικασία - και όχι μόνο με την κοινοβουλευτική διαδικασία- υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι, επαναλαμβάνω, μονάχα στο παρόν νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα με τις λεγόμενες «χριστουγεννιάτικες τροπολογίες». Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, αλλά καθόλη τη διάρκεια, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας, σαν τον κλέφτη..... Εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση την κατάσταση της πανδημίας, το γεγονός ότι η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, .... και ψηφίζει κρίσιμες παρεμβάσεις δίχως διαβούλευση και δίχως δημοσιότητα. Εξυπηρετήσεις συμφερόντων, θα πω εγώ, που σε άλλες περιπτώσεις όχι απλά δεν θα μπορούσαν, λόγω της αντίδρασης των ίδιων των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να κατατεθούν επισήμως και να ψηφιστούν εδώ, αλλά ούτε από το καφενείο της Βουλής δεν θα πέρναγαν.

 

--Η κ. Κεραμέως φέρνει βράδυ κι αιφνιδιαστικά την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με τίτλους σπουδών κολλεγίων τριετούς φοίτησης - Διάβασα τις δηλώσεις των επιμελητηρίων. Λένε «ντροπή» στην κυβέρνησή σας που εξυπηρετεί με τέτοιο χυδαίο τρόπο ιδιωτικά συμφέροντα. – Δεν τα είχατε πει αυτά προεκλογικά στον ελληνικό λαό - Η κ. Κεραμέως έχει αποδείξει ότι είναι υπουργός των ιδιωτικών συμφερόντων, αντίστοιχα  και ο κ. Μητσοτάκης που την καθοδηγεί - Δεν μπορεί να ισοπεδώνετε το Σύνταγμα και να νομοθετείτε νύχτα.

 

--Επίσης, η κ. Κεραμέως, εν μέσω πανδημίας, αλλάζει αθόρυβα ξανά το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο να μείνουν εκτός πάνω από 20.000 παιδιά, για να βρούνε πελατεία οι ιδιοκτήκτες των κολλεγίων. 

Την ίδια στιγμή που φέρνει νύχτα αυτή την τροπολογία την προηγούμενη Πέμπτη, πάλι αθόρυβα, χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι, για να βρούνε πελατεία οι ιδιοκτήτες των κολεγίων, έρχεται να αλλάξει μήνα Δεκέμβρη, εν μέσω πανδημίας, ξανά το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε μια σχολική χρονιά που διεξάγεται ήδη με πολλαπλά προβλήματα, με μαθητές να κάνουν μαθήματα με τηλεδιάσκεψη και με μεγάλη αγωνία για το αν θα βγάλουν και πώς θα βγάλουν την ύλη, έρχεστε να αλλάξετε το σύστημα -είναι πρωτοφανές στα χρονικά μέσα σε λίγους μήνες και σε αυτούς τους μήνες της πανδημίας-, θεσπίζοντας βάση εισαγωγής ανά σχολή προτίμησης, με στόχο να πετάξετε έξω από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την επόμενη χρονιά πάνω από είκοσι χιλιάδες μαθητές, για να εξυπηρετηθούν αυτά τα συμφέροντα! Διότι κάποια από αυτά τα παιδιά που δεν θα περάσουν, κάποιοι από αυτούς τους είκοσι χιλιάδες μαθητές που δεν θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανάλογα και με τις οικονομικές τους δυνατότητες, θα αναγκαστούν να προσανατολιστούν στα κολέγια, τα οποία και με τη βούλα, πλέον, της τριετούς φοίτησης θα έχουν πρόσβαση εισαγωγής των αποφοίτων στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

 

--Η διαδικασία αυτή καθεαυτή ορίζει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και διαφάνειας στη χώρα. Τα ζητήματα αυτά στο παρελθόν, εάν ετίθεντο, προφανώς και θα δημιουργούσαν μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση πολιτική, διαφωνία, διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Εσείς, μέσα σε μια νύχτα όλα! Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

 

--Είχαμε καταγγελίες και δημοσιεύματα για το «διπλό σύστημα καταγραφής». Το Μαξίμου «καθαρίζει» όποιους δημοσιογράφους τόλμησαν να κάνουν ρεπορτάζ. Η δυσανεξίας σας ακόμη και στο ρεπορτάζ είναι σπάνια για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Από τις 30 του Νοέμβρη έχουμε ζητήσει να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το κρίσιμο ζήτημα της καταγραφής των δεδομένων για την πανδημία, για το μεγάλο θέμα που έχει αναδειχθεί στα μέσα ενημέρωσης, της καταγγελίας περί διπλής καταγραφής, ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εκπρόσωπος της επιτροπής των επιστημόνων, για να δώσουν μία εικόνα στο Κοινοβούλιο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Και αρνείστε να συγκαλέσετε την Επιτροπή.... Και αναρωτιέμαι: Ποιος είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου; Είχαμε σοβαρότατες καταγγελίες, με σειρά δημοσιευμάτων, που κάνουν αναφορά σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό αδιαφάνειας και ασύλληπτου ερασιτεχνισμού με το λεγόμενο «διπλό σύστημα καταγραφής» και με μητρώα που πληρώθηκαν πανάκριβα, αλλά δεν επικοινωνούν οι βάσεις δεδομένων. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το πρόβλημα ήταν ότι δεν φταίει το χάος που προκαλέσατε, αλλά αυτοί που το αποκάλυψαν. Με απαίτηση του μεγάρου Μαξίμου οι φιλικοί στην κυβέρνηση ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης «καθαρίζουν» μέσα σε μια νύχτα όποιους δημοσιογράφους τολμήσουν να κάνουν ρεπορτάζ. Εξαφανίζουν, μάλιστα, και από το διαδίκτυο και το ίδιο το ρεπορτάζ, λες και βρισκόμαστε σε άλλες εποχές, λες και μπορεί κάποιος σήμερα να εξαφανίσει την ύπαρξη μιας είδησης.... Η δυσανεξία σας όχι στην κριτική, αλλά και στο ρεπορτάζ, η κατάπνιξη κάθε διαφορετικής φωνής που σας κάνει κριτική, όχι κριτική από ιδεολογική σκοπιά, αλλά με στοιχεία και γεγονότα, είναι πρωτοφανής όχι μόνο στα χρονικά της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά θα έλεγα ότι είναι και σπάνια για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

 

--Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα Δημοκρατίας και το θέτω ευθέως. Έχει σχέση με τη λίστα Πέτσα – Μητστοτάκη.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και το θέτω ευθέως. Έχει σχέση και με τη λίστα των εκατομμυρίων, όπως τη λέμε διαρκώς «λίστα Πέτσα». Εντάξει τώρα, δεν είναι. Ο κ. Μητσοτάκης είναι. Ο κ. Πέτσας απλώς υπογράφει και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και τις όποιες ποινικές ευθύνες προκύψουν στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης είναι, ο οποίος επέλεξε να αξιοποιήσει την πανδημία, προκειμένου να δημιουργήσει μια πρωτοφανή μέθοδο χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης, χωρίς κριτήρια. Διότι προφανώς τα μέσα ενημέρωσης ως επιχειρήσεις του Τύπου, όπως και άλλες επιχειρήσεις, έπρεπε να στηριχθούν. Όμως, αυτό έπρεπε να γίνει με κριτήρια, όπως τον αριθμό των εργαζομένων, τη δυνατότητα που έχουν να πουλάνε φύλλα ή την ακροαματικότητά τους και όχι με βάση το ποιος είναι «κολλητός» και ποιος δεν είναι «κολλητός» στο Μαξίμου! Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία!

 

--Εκτός από το θέμα της Δημοκρατίας υπάρχει και θέμα διαφάνειας. Για παράδειγμα, αρνείστε να πείτε το παραμικρό για το όργιο απευθείας αναθέσεων που έχει στήσει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Γιατί αρνείστε να έρθουν στο φως αυτές οι συμβάσεις;

 

--Κι ενώ αρνείστε τον έλεγχο, βγαίνουν στο φώς περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που επιμελώς κρατάτε κρυφές. Θέλω ευθέως να ρωτήσω: τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την Palantir; Τι σύμβαση έχετε μαζί της; Γιατί δεν την δίνετε στη δημοσιότητα;

Και ενώ αρνείστε τον έλεγχο, ολοένα και βγαίνουν στο φως περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που επιμελώς κρατάτε κρυφές. Και θέλω ευθέως να ρωτήσω... τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικάνικη εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές; Από τον Μάρτιο η κυβέρνηση αυτή που χαρακτηρίζεται από τη διαχειριστική της ανικανότητα στο θέμα της πανδημίας, έχει, λέει, προσλάβει ή έχει κάνει μια σύμβαση με μία «σκοτεινή» εταιρεία με πρόσχημα, θα πω εγώ, ή με αντικείμενο -ερώτημα θέτω- τη διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για μία εταιρεία που έπαιξε καταλυτικό, κεντρικό ρόλο στο «Cambridge Analytica». Τι ακριβώς πάτε να κάνετε εδώ; Και γιατί τα κρύβετε όλα αυτά; ...Ποιο βρώμικο παιχνίδι πάτε να παίξετε με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών; ... Τι δουλειά έχει η εταιρεία Palantir στην Ελλάδα; Τι ακριβώς κάνει; Τι σύμβαση έχετε; Γιατί δεν το δίνετε στη δημοσιότητα; Για ποιον λόγο η χώρα μας κάνει δουλειές με μια εταιρεία που συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες των HΠΑ, την καμπάνια Τραμπ και πριν λίγους μήνες πρωτοστάτησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας;

 

--Τις αμέσως επόμενες μέρες, λοιπόν, θα καταθέσουμε αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της λογοδοσίας, ιδιαίτερα στην περίοδο της καραντίνας. Διότι η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα σ’ αυτόν τον τόπο. Και θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα απέναντι σ’ αυτά, και ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει θέση και θα εξηγήσει. Θα μας δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που νομοθετεί, για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, για τις συμβάσεις που κρύβει. Και θα δώσει και στη δημοσιότητα αυτού του είδους τις συμβάσεις, όπως ο νόμος ορίζει. Νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό είναι το κρίσιμο θέμα, το πρώτο θέμα που πρέπει να κουβεντιάσουμε το επόμενο διάστημα.


FOLLIE - FOLLIE

 

H ΝΔ θέτει ετεροχρονισμένα ζήτημα κυβερνητικών χειρισμών αναφορικά με την υπόθεση της εταιρίας FolieFolie;

 

  • Καλούμε τη ΝΔ να σταματήσει να εξευτελίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην προσπάθειά της να βρει αντιπερισπασμούς για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στη χώρα.  Η ΝΔ όχι μόνο είχε υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία το 2018, αλλά την επανέφερε ως κυβέρνηση το Μάιο του 2020!

 

Η ΝΔ, μπροστά στον πανικό της, για άλλη μια φορά επιστρατεύει λάσπη και συκοφαντίες. Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακώλυσε ποτέ τον έλεγχο για το σκάνδαλο της folli-follie. Η τροπολογία την οποία «ανακάλυψε», δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης. Αφορά στη διάθεση προϊόντων σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών και συγκεκριμένα στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών. Ακριβώς για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη τροπολογία είχε υπερψηφιστεί το 2018 τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

 

Η ΝΔ όχι μόνο έχει υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, αλλά ως κυβέρνηση στις 29 Μαΐου 2020, ακριβώς δύο χρόνια μετά, με το νόμο της 4690/2020 που κύρωσε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στο άρθρο 19, προέβλεπε νέα παράταση ως το τέλος του 2022 στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών από καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα της χώρας. 

 

Η ΝΔ έκανε δηλαδή ακριβώς αυτό, το οποίο είχε υπερψηφίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο προσπαθεί σήμερα να εμφανίσει ως δήθεν σκάνδαλο. Καλούμε τη ΝΔ να συνέλθει και να σταματήσει να εξευτελίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην προσπάθειά της να βρει αντιπερισπασμούς για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στη χώρα, τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση.

 


 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

 

Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, ετοιμάζεται να βάλει σε κλήρωση με διαδικτυακή υποβολή αίτησης ποιοι θα είναι οι 12.000 «τυχεροί» που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ. Έτσι, θα συνεχίσει η στρεβλή εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα, αφού θα αποκλείονται ουσιαστικά όλες οι ομάδες υψηλής ευαλωτότητας, όπως ηλικιωμένοι, οι κοινότητες Ρομά, οι άστεγοι, πρόσφυγες και πολλοί άλλοι. 

 

Με 3.500 νεκρούς σε ενάμισι μήνα, την πανδημία εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ σε κατάρρευση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να κάνει η κυβέρνηση το αυτονόητο που ζητά η Επιτροπή από την πρώτη μέρα: Συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, και στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού υψηλής επικινδυνότητας. Ώστε να ξέρουν επιτέλους οι ειδικοί όλα τα δεδομένα και να μην αναγκάζονται να κάνουν εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στα τυφλά.

 

Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από την δημοτική αρχή για την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο της Ελευσίνας αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ένα αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αδιαφορίας και διαχειριστικής ανικανότητας. Και δεν μπορεί η ευθύνη να μετατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους ίδιους τους πολίτες.

 

Είναι προφανές ότι όλα όσα παρα πολύ καιρό τώρα λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες διαμαρτυρόμενοι, ότι η Επιτροπή δεν έχει έγκαιρα στοιχεία για την επιδημιολογική πορεία ανά περιοχή και σε καθημερινή βάση, αποδεικνύονται σήμερα από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας και από την ίδια την ζωή. Δεν μπορεί την Δευτέρα να αποφασίζουν να ανοίξουν τα μαγαζιά στην περιοχή, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην περιοχή, με τον click away και την Τετάρτη να αποφασίζουν να τους κλείσουν. Είχαν άλλα στοιχεία την Κυριακή και άλλα στοιχεία την Τετάρτη;

 Υπάρχει και εγκληματική αμέλεια σε σχέση με τις εγκαταστάσεις της βιομηχανικές, τους μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου είναι ελλιπέστατη η παρακολούθηση και τα τα περιοριστικά μέτρα. Δεν υπάρχουν τεστ μαζικά στους χώρους εκείνους που έχει αποδειχθεί ότι είναι χώροι που επωάζεται και μεταδίδεται ο ιός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Αττική είναι στο κόκκινο, η Δυτική Μακεδονία είναι στο κόκκινο , η περιοχή της Πιερίας και της Πέλλας με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Θα μιλήσω και με το Εργατικό Κέντρο αλλά είναι προφανές ότι ένας εργάτης που γνωρίζει ότι αν δηλώσει θετικός στον κορονοϊό, για 14 μέρες θα έχει υποχρεωτική καραντίνα και μετά για έναν μήνα ενδεχομένως να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψει την απουσία του από τον εργασιακό χώρο, με βάση τις ρυθμίσεις του κ. Βρούτση, είναι εμφανές ότι ωθείται στο να μην προχωρήσει στην δήλωση της ασθένειας. Δεύτερο και σημαντικότερο, ακόμη και αν ήθελε να δηλώσει την ασθένεια είναι υποχρεωμένος να πάει να κάνει τεστ στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας 80-100 ευρώ. Δεν είναι εύκολο στους εργαζόμενους να έχουν αυτή την δυνατότητα, έπρεπε αυτό να παρέχεται από την Πολιτεία. Είναι αυτό ένα κρίσιμο θέμα όχι μόνο για την προστασία από την πανδημία αλλά και γιατί είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Mετά από 6 βδομάδες lockdown, το 2ο επιδημικό κύμα δεν έχει υποχωρήσει ουσιαστικά και η αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται. Έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος, η κυβέρνηση είναι σε πανικό και στους πολίτες κυριαρχεί η αίσθηση της πλήρους  αδυναμίας να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία, η Οικονομία και η Κοινωνία από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η νέα έξαρση κρουσμάτων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, έχει οδηγήσει το Υπουργείο Υγείας στο «απονενοημένο διάβημα» της αναγκαστικής μετακίνησης δεκάδων μάχιμων γιατρών από δημόσια νοσοκομεία  της Αθήνας, της Ηπείρου και της Κρήτης στα νοσοκομεία των «κόκκινων» περιοχών.   Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να επιτάξει επειγόντως όλα τα αξιόπιστα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας-Θεσσαλίας, να τα εντάξει στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ,  να τα εμπλέξει στην οργανωμένη  περίθαλψη ασθενών με covid και  να αποσυμφορήσει  με αυτό τον τρόπο τα νοσοκομεία που εδώ και καιρό έχουν καταρρεύσει λειτουργικά, επιλέγει να αποδιοργανώσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και να μεταχειριστεί με τον πιο  απαξιωτικό  τρόπο το ιατρικό δυναμικό τους.  Μετά την παταγώδη αποτυχία της συνδρομής ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, μετά την εκτεταμένη προσβολή υγειονομικού  προσωπικού από τον ιό και, δυστυχώς, τις  αυξανόμενες απώλειες  γιατρών και  νοσηλευτών, το Υπουργείο Υγείας δεν τολμά να κάνει το αυτονόητο . Να επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις σε τοπικό  επίπεδο (Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων), για να διαχειριστεί  αξιοπρεπώς αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση.  Προτιμά να οδηγήσει σε εξουθένωση και απόγνωση τους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής», παρά να αθετήσει τις συμφωνίες της με τους κλινικάρχες για να παραμείνουν covid-free οι ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες. Αυτή η τραγική  και πολύ κατώτερη των περιστάσεων διαχείριση , χρειάζεται επειγόντως αλλαγή γραμμής. Με σοβαρότητα, σχέδιο, διαφάνεια,  ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα.  Για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να αντέξει το ΕΣΥ και να μείνει  όρθιο το προσωπικό του

 

 

Για τα εμβόλια η κυβέρνηση κάνει για δεύτερη φορά το ίδιο εγκληματικό λάθος. Καλλιεργεί τον εφησυχασμό. Μετατρέπει το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα σε ενάμιση μήνα έχουμε θρηνήσει 3.500 συμπολίτες μας. Μετά από αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλάει γιαπετυχημένη διαχείριση της πανδημίας;

 

Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει:

-μέτρα στήριξης στους χώρους εργασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

-τη συνταγογράφηση και τη μαζική διεξαγωγή των τεστ

-την στήριξη των ηρώων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

 


Ο κ. Μητσοτάκης χαμηλώνει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε. Τόσους μήνες κορόιδευε πως ο ίδιος εξασφαλίζει το εμβόλιο για τη χώρα μας, τώρα τα ρίχνει στη διαπραγμάτευση της ΕΕ για το φιάσκο. Αντί για 2.000.000 εμβόλια το μήνα που ο ίδιος υποσχόταν, τελικά περιμένουμε ως πρώτη δόση 300.000 που αντιστοιχούν σε δύο δόσεις για 150.000 συμπολίτες μας. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δύσκολη, όπως είχαμε έγκαιρα επισημάνει. 

 

Με 3.500 νεκρούς τον ενάμισι τελευταίο μήνα, το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι κάνουμε στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αποκτήσει η κοινότητα ανοσία; Θα αφήσουμε την πανδημία εκτός ελέγχου, ανθρώπινες ζωές να χάνονται καθημερινά και το ΕΣΥ και την κοινωνία υπό κατάρρευση; Στο ερώτημα αυτό δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης απαντά «ναι». Διότι ακόμα και τώρα αρνείται:

- την μαζική συνταγογράφηση των τεστ,

- την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων γιατρών
- την έγκαιρη παροχή επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια στην Επιτροπή,

- την επίταξη ιδιωτικών κλινικών όπου αυτό απαιτείται,

- αυστηρά μέτρα και ελέγχους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, εργοστάσια και ομάδες υψηλής ευαλωτότητας.

- ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

 

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εμβολιαστική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση

 

Διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν οι δημόσιες δομές ΠΦΥ αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, εγκαταλείποντας όλη τη συνήθη νοσηρότητα και  τους χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούνται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στην «τύχη» τους. Γι’ αυτό θέτουμε τις ακόλουθες δικλείδες ασφαλείας για την εμβολιαστική στρατηγική όπως : 

 

1.    Να ενισχυθεί το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ με επικουρικούς νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας 

2.    Να μην γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία προς τα εμβολιαστικά κέντρα 

3.    Αν κριθεί ότι το ιατρικό δυναμικό των δημόσιων δομών δεν επαρκεί για την στελέχωση και επιστημονική εποπτεία των εμβολιαστικών  κέντρων, να κληθούν ιδιώτες γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων (παθολόγοι, γενικοί-οικογενειακοί γιατροί, πνευμονολόγοι κλπ) να συνεισφέρουν στη λειτουργία των δημόσιων δομών με ειδικού τύπου συμβάσεις μέσω των ΥΠΕ ή του ΕΟΠΥΥ, και όχι να λειτουργήσουν ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα 

4.    Να διασφαλιστεί η ειλικρίνεια, διαφάνεια, η έγκυρη ενημέρωση από την επιστημονική κοινότητα για όλα τα θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό, να υπάρξει καλή προετοιμασία και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, να  οργανωθεί ένα αξιόπιστο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης για τα νέα εμβόλια στον  ΕΟΦ  ενισχύοντας έτσι την αξιοπιστία της Πολιτείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία του εμβολιασμού . 

 

 

Ζητήσαμε να συγκληθεί εκ νέου, πριν τις γιορτές, η Επιτροπή Θεσμών προκειμένου να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορονοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ. Η ανάγκη άμεσης έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής έγινε ακόμη πιο επείγουσα, λόγω των πρόσφατων καταγγελιών της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη (η οποία με άλλους συναδέλφους της είχε αναδείξει το σκάνδαλο) ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα της λόγω «ασφυκτικής πίεσης του Μαξίμου», δηλαδή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Άρα, στο αρχικό σκάνδαλο, του παράλληλου συστήματος καταγραφής στοιχείων και της συσκότισης των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας προστέθηκε ένα ακόμη: η προσπάθεια του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού, προφανώς εν γνώσει του, να ματαιώσει με βάναυσο τρόπο δημοσιογραφική έρευνα, πράγμα που συνιστά κατάφωρη προσβολή της ελευθεροτυπίας και παραβίαση του άρθρου 14 του Συντάγματος.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

 

Η κυβέρνηση απαξιώνει τους επιστήμονες της χώρας


Διότι με τροπολογία της τελευταία στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η Κυβέρνηση υποχρεώνει το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο να εγγράψουν στα μητρώα τους αποφοίτους κολλεγίων. Εξισώνει δηλαδή τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών με αυτά των αποφοίτων κολλεγίων. Δεν είχαμε αμφιβολία για το πώς αντιμετωπίζει τους επιστήμονες της χώρας η Κυβέρνηση των «αρίστων». Το είδαμε δυστυχώς με την αντιμετώπιση που επιφύλασσε στους γιατρούς όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας. Σήμερα, η Κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Ειδικά για τους μηχανικούς, η μεθόδευση αυτή υποβάθμισης του επαγγέλματός τους δημιουργεί  μεγάλο κίνδυνο και για τη δημόσια ασφάλεια. Όλα θυσία στο βωμό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, στην προκειμένη περίπτωση των ιδιοκτητών κολλεγίων.


 Υπάρχει ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και άλλα ζητήματα 

 

Πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας (μηχανικοί,  οικονομολόγοι κ.ά.) θα υποσκελίζονται από αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης οι οποίοι, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, ποιότητας κατασκευών, μελετών, υγείας και ασφάλειας των πολιτών, αφού κριτήριο για σπουδές και εύρεση δουλειάς γίνεται η δυνατότητα πληρωμής ή όχι διδάκτρων στα κολέγια. Έτσι εννοεί η κυβέρνηση την αξιοκρατία και τη «στήριξη στη μεσαία τάξη»: με την επαγγελματική της υποβάθμιση! Να σημειωθεί, ότι το υπουργείο δεν προχώρησε σε ανάλογη ρύθμιση ένταξης των πτυχιούχων ΤΕΙ στους επαγγελματικούς φορείς, παρότι είχε υπάρξει διάλογος και καταρχήν συμφωνία μαζί τους, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Με τον ίδιο νόμο η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την εισαγωγή στα πανεπιστήμια από ιδιωτικά ΙΕΚ με… κατατακτήριες εξετάσεις. Θαρρείς και τα ινστιτούτα κατάρτισης είναι πανεπιστημιακές σχολές! Άλλη μια ρύθμιση δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση.  Κι αυτό, όταν με την «κλιμακωτή βαθμολογία» δυσκολεύει την εισαγωγή των νέων στα δημόσια πανεπιστήμια, δημιουργώντας για τους ιδιώτες πελατεία δίχως κόπο!

 

Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να ισχύσει. Το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού η ρύθμιση παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά τα πτυχία που δίνουν ποικιλώνυμα και αδιαβάθμητα ιδιωτικά κολέγια, σε βάρος των πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων. Καλό είναι στο μεταξύ, να το γνωρίζουν αυτό γονείς και μαθητές, για να μην παρασύρονται σε επιλογές που θα τους κοστίσουν, και σε χρήμα και σε ποιότητα εκπαίδευσης. Πρώτιστο καθήκον του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου για όλες και για όλους και όχι η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Αυτό θα είναι το καθήκον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: