Από την άλλη, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει η έρευνα που έχετε στα χέρια σας είναι η ευρεία αποδοχή των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εντυπωσιακά ποσοστά. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε στον πρωθυπουργό ένα συνολικό πακέτο συγκεκριμένων κινήσεων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της. Μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε, δίχως συζήτηση, την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων έχει αντίθετη γνώμη. Τη σημασία αυτού του ευρήματος ενισχύει το γεγονός της μιντιακής απόκρυψης ή διαστρέβλωσης των θέσεων και των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν αν συμφωνούν είτε μάλλον συμφωνούν ή αν διαφωνούν είτε μάλλον διαφωνούν σε κάθε μία από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας. Ειδικότερα: το 78% των ερωτηθέντων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Το 96% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ για τον κορωνοϊό. Το 72% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με το πάγωμα του πτωχευτικού νόμου. Το 54% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την πρόταση για τοποθέτηση υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, ενώ το 72% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη σχεδίου κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Φαίνεται λοιπόν ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., εκτός από την καταγγελία και την ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, λειτουργώντας δηλαδή ως δυνάμει κυβέρνηση με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και όχι υπό το πρίσμα του πολιτικού και κομματικού οφέλους, αναγνωρίζεται από τους πολίτες.
Τέλος, παρατηρούμε ότι όσο εξελίσσεται η πανδημία παράγοντας αποτελέσματα στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών βλέπουμε να εντείνεται και μάλιστα ραγδαία η ανησυχία για τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία. Έτσι, τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, είναι η πανδημία (53% από το 43% του Οκτωβρίου), η οικονομική ανάπτυξη (42% έναντι 33% του Οκτωβρίου) και η υγεία/περίθαλψη (36% έναντι 19% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν η εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά (30% έναντι 44% τον Οκτώβριο), η ανεργία (χωρίς μεταβολή στο 29%), η Παιδεία (25% έναντι 20% τον Οκτώβριο).
Β. Οι πολίτες επιρρίπτουν στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο
Κανείς δεν θα ξεφύγει από τις ευθύνες του μετά το πέρας της πανδημίας, έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την περασμένη εβδομάδα. Ευθύνες που οι πολίτες πλέον εντοπίζουν και αποδίδουν στην κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται γλαφυρά στη δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα η ΑΥΓΗ.
Βαδίζοντας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και με τα δεδομένα πια καθαρά πάνω στο τραπέζι, η δημοσκόπηση της Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ το διάστημα 21-24 Νοεμβρίου, αποτυπώνει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια και την κριτική των πολιτών έναντι των κυβερνητικών χειρισμών. Ιδίως όσον αφορά την προετοιμασία ή, καλύτερα, τη μη προετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα, που εξελίσσεται με δραματικό τρόπο, με εκατόμβες νεκρών καθημερινά.
Μια τάση που κλιμακώνεται όσο προχωρά η πανδημία και οι συνέπειές της ακουμπάνε την καθημερινότητα της κοινωνίας, την οικονομία, την εργασία. Παράλληλα αυτό επιβεβαιώνεται συγκρίνοντας με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ΑΥΓΗΣ έναν μήνα πριν.
Ο Νοέμβριος δεν είναι Μάρτιος και υπ’ αυτό το πρίσμα πρέπει να διαβάζουμε τα στοιχεία της έρευνας. Το δεύτερο κύμα ήταν δεδομένο και οι προειδοποιήσεις των ειδικών πως θα είναι πιο φονικό και πιο ισχυρό ήταν γνωστές. Τόσο στους πολίτες όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο.
Οι 1.002 ψηφοφόροι από όλη την Ελλάδα, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, επιρρίπτουν, θα λέγαμε συντριπτικά, τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τους χειρισμούς στο άνοιγμα του τουρισμού, την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, την τηλεκπαίδευση, έως το ότι δεν θωρακίστηκε, δεν προετοιμάστηκε το ΕΣΥ.
Η εκ των προτέρων γνώση για το τι έρχεται, σε αντίθεση με την έκπληξη και το ξάφνιασμα του πρώτου κύματος, είναι ένας από τους παράγοντες για τους οποίους οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα ως προς την ανοχή που επιδεικνύουν σε σχέση με τον Μάρτιο. Εν ολίγοις οι ερωτηθέντες επιρρίπτουν στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο ώστε η μάχη του δεύτερου κύματος να δοθεί από ευνοϊκή θέση.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ως σημαντικότεροι λόγοι για την έκρηξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το άνοιγμα του τουρισμού (45%) και ο συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς (32%), ενώ τρίτος παράγοντας θεωρείται με μικρότερο αλλά όχι ασήμαντο ποσοστό η συμπεριφορά και ο συγχρωτισμός των νέων (27%).
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των πολιτών που πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας (62%), ενώ μόλις το 31% υποστηρίζει ότι ελήφθησαν μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στην ίδια ερώτηση αρνητικά απαντάει το 50% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενώ συντριπτικά είναι τα ποσοστά στους νέους 17-34, που αγγίζουν το 68%.
Βατερλώ για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η άρνησή της να ενισχύσει το ΕΣΥ. Το 69% των ερωτηθέντων απαντάει ότι το ΕΣΥ δεν προετοιμάστηκε όπως θα έπρεπε το διάστημα από το πρώτο κύμα στο δεύτερο, ενώ 27% πιστεύει το αντίθετο. Η κυβέρνηση δεν προετοίμασε το ΕΣΥ απαντά το 47% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 76% των νέων 17-34 ετών. Ευθύνες στη Νίκη Κεραμέως καταλογίζει το 64% των ερωτηθέντων για τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, 71% οι νέοι 17-34 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου