Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Από την Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της 23 Ιουλίου 2020 στη Λαμία

 


Από την Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε  την Τρίτη 23 Ιουλίου 2020 στη Λαμία η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με θέμα:  «Πολιτική, Οικονομία, Κοινωνία σε κρίση –  Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στην πλατεία «Καράβι» μπροστά από το Παλιό Δημαρχείο Λαμίας, με ομιλητές τον πρώην υπουργό Οικονομικών και Τομεάρχη Οικονομικών του  ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο  του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την Αριστερά 

για να βελτιώσουν τη ζωή τους»





Την εκδήλωση άνοιξε ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Σακελλάρης  
ο οποίος αναφέρθηκε στον πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό στον οποίο έχει περιέλθει η χώρα, στην επιδεινούμενη ραγδαία οικονομική και κοινωνική κρίση ενώ σημείωσε πως η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική δύναμη το 2015 ήταν  η πολιτική έκφραση των μεγάλων κοινωνικών αναγκών τονίζοντας πως οι ανάγκες αυτές σήμερα, με τη νέα κρίση βαθαίνουν, θέτοντας στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ το καθήκον να καταστεί ο πολιτικός εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας για την υλοποίηση των σημαντικών μετασχηματισμών που χρειάζεται ο τόπος..


Ο  βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ
 Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φθιώτιδα, ασκώντας  παράλληλα σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση  για το θέμα της ΛΑΡΚΟ  και  της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.


Στην τοποθέτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , σημείωσε.... »η ΝΔ υποσχέθηκε στήριξη της μεσαίας τάξης και αντ’ αυτού και μάλιστα στις κρίσιμες στιγμές της πανδημίας έδωσε μόνο δανεικά, επιστρεπτέα προκαταβολή και αναστολή υποχρεώσεων αντί να δώσει μη επιστρεπτέα ενίσχυση όπως είχε την δυνατότητα».

«Υποσχέθηκε κράτος αξιών και εφάρμοσε το πελατειακό κράτος και τη λίστα Πέτσα. Υποσχέθηκε ότι θα δουν το έργο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης και ξηλώνει όλα τα δικαιώματα: ατομικά, συλλογικά, κοινωνικά».

Στο κρίσιμο ζήτημα του τι πρέπει να κάνουμε εμείς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε  ότι »ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική συμμαχία θα παρουσιάσει σύντομα ένα πρόγραμμα που θα απαντά στην τετραπλή κρίση- Οικονομική, Υγειονομική, Κλιματική, Δημοκρατίας – με διεύρυνση των δικαιωμάτων. Όλων τον δικαιωμάτων».

΄Ασκησε κριτική και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή συμφωνία «Ορθολογική, γιατί κινείται, ισόποσα, στη λογική των επιδοτήσεων και των δανείων». Ο Ευκλ.Τσακαλώτος τόνισε ότι  η αρχική πρόταση (με στήριξη Γαλλίας-Γερμανίας, που ήδη προσπαθούσε να συμβιβάσει Βορρά-Νότο), είχε περισσότερες επιδοτήσεις και λιγότερα δάνεια (500 δις επιδοτήσεις 250 -δις δάνεια)…. » Τα δάνεια αυξήθηκαν και οι επιδοτήσεις μειώθηκαν μετά από απαιτήσεις των Βορείων  αλλά ο κ. Σταϊκούρας παρόλα αυτά χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορθολογική» ακριβώς για το σημείο όπου έχασαν οι Νότιοι και κέρδισαν οι Βόρειοι»

Και συνέχισε……«η Αριστερά, για να είναι χρήσιμη, οφείλει να στηρίξει τα κινήματα, σεβόμενη φυσικά την αυτονομία τους. Για αυτό πρόσθεσε, το κάλεσμα  πρέπει να απευθύνεται ιδιαίτερα στους ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική, που νιώθουν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τις καταστάσεις, που φοβούνται ότι τίποτα δεν αλλάζει.

«Με αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους οφείλουμε να συζητήσουμε, να δούμε γιατί απογοητεύτηκαν, πού φταίξαμε κι εμείς και να συναντηθούμε ξανά. Να απευθυνθούμε στους νέους και στις νέες, στον κόσμο που θέλει να ζήσει, να προχωρήσει, να δημιουργήσει και νιώθει ότι αυτό του το στερούν. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι που έχουν ανάγκη την Αριστερά για να βελτιώσουν τη ζωή τους».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στην επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους που απειλούνται τον τελευταίο  καιρό.  «…Αναδεικνύουμε έναν άλλο δρόμο που είναι αναγκαίος και εφικτός. Δρόμο οικονομικής ανάκαμψης, κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και προοπτικής. Σήμερα αντιπαρατίθενται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις και πολιτικές. Η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει στις ιδεοληψίες της και αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με τη λογική «όποιος αντέξει», δηλαδή οι ισχυροί και οι δυνατοί, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Το δικό μας πρόγραμμα απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βρέθηκαν ή κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα άνεργοι, στο περιθώριο και στην απόγνωση.  αυτούς συναντηθήκαμε και συζητήσαμε στην διάρκεια της  υγειονομικής κρίσης …» υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Η εκδήλωση, στην οποία λήφθηκαν όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας, έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες και απαντήσεις από τους βασικούς ομιλητές.

 


Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή του κοινού παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας και έναρξης των καλοκαιρινών διακοπών.









Δεν υπάρχουν σχόλια: