Βασικά
σημεία της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα στον ΑΝΤ1
Δημόσια
υγεία
- Η μεγάλη αδυναμία είναι το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, που για πάρα πολλά χρόνια συρρικνώθηκε, ιδίως τα μνημονιακά χρόνια που είχαμε μια μεγάλη συρρίκνωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα λοιπόν ξεκινάμε από μια θέση μειονεκτική και δεν είναι εύκολο κανείς να ζητήσει μέσα σε ένα – ενάμιση μήνα να καλυφθούν όλα τα κενά.
- Θα πρέπει εν τούτοις να πιστώσετε ως θετικό της κυβέρνησης που ηγήθηκα για 4,5 χρόνια ότι παρά το ότι ήμασταν σε συνθήκες μνημονίων, εν τούτοις, καταφέραμε να αντιστρέψουμε, να ισορροπήσουμε και δεν είχαμε μειώσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά 19.500 προσλήψεις.
- Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη διότι είναι μια μάχη που αφορά την κοινωνία. Είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα. Όμως τούτη την ώρα έχουμε καταφέρει να έχουμε, συγκριτικά με άλλες χώρες, χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους.
- Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν. Τις οποίες τις επισημαίνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό με στόχο να διορθωθούν. Για παράδειγμα, έχουν περάσει 45-50 μέρες από το πρώτο κρούσμα. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία, σε υλικά ατομικής προστασίας σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.
- Η δική μου η άποψη είναι ότι δεν επαρκεί ο αριθμός των 2.000 προσλήψεων, που ακόμα δεν έχουν αναλάβει εργασία μετά από 45 μέρες στα δημόσια νοσοκομεία.
- Αν η πρώτη μεγάλη ανάγκη είναι μέσα προστασίας στους γιατρούς, η δεύτερη προσλήψεις, η τρίτη είναι τεστ προκειμένου να έχουμε μια εικόνα για το ποιοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να παραμείνουν στην καραντίνα, ιδίως εάν σιγά – σιγά αρχίζουμε να βγαίνουμε από αυτή την καταναγκαστική παραμονή στα σπίτια μας. Και κυρίως τεστ για τα ύποπτα περιστατικά. Είχαμε δυο ανθρώπους που πέθαναν αβοήθητοι στο σπίτι τους, επειδή δεν έγιναν εγκαίρως τα τεστ αυτά και ο ΕΟΔΥ τους είπε να παραμείνουν στο σπίτι τους. Άρα λοιπόν πρέπει έγκαιρα η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε να προμηθευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας και με κεντρική διαχείριση να γίνουν χιλιάδες τεστ όλο το επόμενο διάστημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι εάν το 50% είναι η απομόνωση, ένα άλλο 50% είναι μαζικά τεστ ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε με σχέδιο από αυτή την πανδημία.
Οικονομία
- Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές που ζούμε και θεωρώ ότι αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας, αν δεν λειτουργήσουμε στοχευμένα, προληπτικά, έγκαιρα και αποτελεσματικά θα είναι μια νέα μεγάλη κρίση και μια νέα μεγάλη εθνική περιπέτεια. Ο κόσμος ολόκληρος, η Ευρώπη που μας αφορά, μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Αυτή είναι η εικόνα.
- Είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός για να βγούμε τον Αύγουστο του ’18 από τα Μνημόνια και από τη σκληρή λιτότητα. Γι' αυτό τον λόγο και καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Η ολοκληρωμένη αυτή πρόταση έχει τη λογική ότι όπως και στην πανδημία έπρεπε να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά, έτσι και τώρα και για την οικονομία, για να αντιμετωπίσουμε τον ιό της ύφεσης και της κρίσης, πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά.
- Τα [αξιοποιήσιμα] ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή μαζί με τις εγγυοδοτήσεις της ΕΚΤ και τους άλλους ευρωπαϊκούς πόρους είναι περίπου 50 δις. Εμείς μιλάμε για ένα πρόγραμμα 26 δισεκατομμυρίων. Μιλάμε για ζεστό χρήμα, για δημοσιονομική επέκταση, 7% του ΑΕΠ περίπου, 14 δις διότι υπάρχει η δυνατότητα [χάρη στην παρακαταθήκη του μαξιλαριού ρευστότητας 37,5 δις που διασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ] και είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας έναντι της Ισπανίας και της Ιταλίας που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και για να την αποκτήσουν, πρέπει να δανειστούν και να αυξήσουν το χρέος τους. Εμείς δεν χρειάζεται να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ για να προχωρήσουμε σε αυτό το εμπροσθοβαρές και γενναίο πρόγραμμα για να κρατηθεί η οικονομία.
- Εάν δεν το κάνουμε αυτό και αν μείνουμε στη λογική να αφήσουμε αυτά τα χρήματα για να τα δώσουμε μετά, [όταν έρθει το] «μετά» οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα είναι πολλαπλάσιες. Θυμηθείτε τι έλεγαν το 2010, ότι η κρίση αυτή θα είναι μικρή, ότι μετά θα μπορέσουμε γρήγορα να ξαναβγούμε στις αγορές. Δεν θα είναι μικρή η κρίση, αν κυλήσουμε. Άρα η λογική του προγράμματός μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατό την ύφεση, να διατηρήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση κατά το δυνατόν στα επίπεδα του Φλεβάρη, ώστε σιγά - σιγά όταν θα επανεκκινήσει η οικονομία, να έχουμε τις λιγότερες δυνατές ανάγκες.
- Μου λέτε τώρα ότι η κρίση θα ξανάρθει τον Οκτώβρη. Αν ξανάρθει τον Οκτώβρη και πάλι σας λέω ότι από τα 50 περίπου δισεκατομμύρια που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο, εμείς ζητάμε να εκταμιευτούν τα 26 δις: 14 δις σε ζεστό χρήμα και 12 για τις εγγυοδοτήσεις.
- Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες θα περίμενε κανείς από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και με λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Κυρίως όταν αυτές οι προτάσεις γίνονται από ανθρώπους που είχαν στα χέρια τους την ευθύνη της ελληνικής οικονομίας σε πολύ δύσκολες στιγμές και κατάφεραν αυτό που δεν κατάφερε το παλαιότερο πολιτικό σύστημα: να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια και να ρυθμίσουν το χρέος.
- Όσοι προτείνουν στον Πρωθυπουργό, ενώ έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει από αυτά τα οποία εμείς δημιουργήσαμε, να μην το κάνει περιμένοντας κάποια στιγμή αργότερα, έχουν δυο πράγματα στο μυαλό τους. Είτε κάτι το οποίο είναι ανήθικο, δηλαδή να δαπανήσουν όταν θα έχουν εκπνεύσει ζωής οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μόνο για τους ισχυρούς μόνο για τους δυνατούς. Αυτή είναι η λογική της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία! Είτε έχουν στο μυαλό τους μια τελείως λαθεμένη αντίληψη για τις δυνατότητες και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει έγκαιρα, δημόσια και εξαντλητικά ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και εθνικές περιπέτειες.
- Αυτή την ώρα δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη σε αντίξοες συνθήκες. Την ώρα της μάχης δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν και να αντιπαρατίθενται.
- Νομίζω ότι το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να ξαναξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση κατ’ αρχήν δεν είναι μια αρνητική στάση. Είναι μια θετική στάση. Σας θυμίζω ότι ο [πολιτικός] λογαριασμός σε κρίσιμες εθνικές περιπέτειες για τη χώρα, όταν αντιπολίτευση ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός, ήταν την ώρα της κρίσης. Δεν θα ξεχάσει κανείς «τα Γερούν γερά» την ώρα εκείνη που βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο και δίναμε μάχη για να επιβιώσουμε.... Τα λέω αυτά για να επισημάνω ότι τώρα δεν είναι η ώρα να λογαριαστούμε. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε.
- Είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά που βλέπω ένα τέτοιο κλίμα. Δεν ξέρω εάν εσείς το έχετε ξαναδεί. Εποικοδομητικό κλίμα, σχεδόν πολιτικής συνεννόησης, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα άλλα κόμματα. Κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δυο πλευρές και ψάχνουν να βρούνε αφορμή.
- Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων αυτή την κρίσιμη ώρα δεν έχει να κάνει καθόλου με τη στάση που είδαμε άλλες φορές, όχι βεβαίως σε τόσο κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας, αλλά σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα.
- Όποιος αυτές τις μέρες διεξάγει δημοσκοπήσεις ρωτώντας τους πολίτες τι θα ψήφιζαν αν είχαμε εκλογές αύριο, όταν το βασικό ερώτημα στους πολίτες γι’ αυτό το αύριο είναι πόσοι θα βρίσκονται μαζί μας, νομίζω ότι διαπράττει ένα απίστευτο κυνισμό σε ότι αφορά την ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική.
- Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στο κόστος, στο όφελος, στην προσμέτρηση δημοτικότητας ή ποσοστών. Πόσο δε μάλλον σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω της πανδημίας. Αν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του, να ξέρετε ότι θα υποστεί τεράστια πολιτική ζημία. Δεν θα του το συγχωρήσει ο ελληνικός λαός. Έχει μια νωπή λαϊκή εντολή. Πρέπει να μας πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πρέπει να μας πει από πού αντλεί αυτή την υπερβολική ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του και δεν θέλει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις.
- Εάν όμως αυτή η συζήτηση περί εσπευσμένων εκλογών έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι διαισθάνονται ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την οικονομική κρίση θα μας φέρει σε τις νέες περιπέτειες, σε νέα μνημόνια και σπεύδουν να προτείνουν εκλογές για να μην ξέρει ο ελληνικός λαός το λογαριασμό, να ξέρουν όλοι αυτοί που τα σκέφτονται αυτά ότι δεν κρύβονται οι προθέσεις, ούτε οι εξελίξεις κρύβονται.
- Επαναλαμβάνω τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να δράσουμε έγκαιρα για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και να δράσουμε έγκαιρα ώστε να μη μπούμε σε εθνικές περιπέτειες.
- Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα. Ακόμα και εάν αύριο [στο Eurogroup] ληφθούν αποφάσεις, το πλαίσιο των αποφάσεων, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι καθόλου επαρκές για να αντιμετωπίσει το μέγεθος αυτής της κρίσης. Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η Επιτροπή μιλάνε για την ανάγκη χρηματοδότησης με 1,5 τρις ευρώ και το πακέτο που πάνε να συμφωνήσουν στο Eurogroup δεν ξεπερνάει τα 500 δις, και κυρίως όταν δεν υιοθετούν την αμοιβαιοποίηση του χρέους και ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό την όποια βοήθεια λάβουν οι χώρες να τη λάβουν με μνημόνια, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το μήνυμα που δίνουν στις αγορές είναι εξαιρετικά αρνητικό.
- Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ιταλία, μια χώρα και μια οικονομική δύναμη των G7, και η Ισπανία ενδεχομένως αύριο δεν θα αναζητήσουν εναλλακτικές που θα μας οδηγήσουν σε διχασμούς και σε διασπάσεις. Θεωρώ ότι είναι κοντόφθαλμη η λογική των βορείων, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, και πιστεύω ότι τούτες τις μέρες, αλλά πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες, διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο όλη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου