Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Οι εργαζόμενοι στους δρόμους ενάντια στα αντεργατικά μέτρα



Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα αντιδρώντας στις αντεργατικές διατάξεις του νέου «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου - Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις: Στην πλατεία Κλαυθμώνος, από τις 11 το πρωί της Τρίτης 24/9, η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, από τις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στα Χαυτεία (11:00) η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου

afisa_240919.jpg




 Σήμερα Τρίτη 24/9 δίνεται δυναμική απάντηση του κόσμου της Εργασίας στο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί με «χειρουργικές» παρεμβάσεις να επαναφέρει τις μνημονιακές πολιτικές 2010-14, με την πλήρη αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στο βωμό  ενός αντι-κοινωνικού σχεδίου «ανάπτυξης» για τους λίγους.


τους λίγους.

Δεκάδες Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία, καθώς και η ΑΔΕΔΥ, ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο κήρυξε 24ωρη απεργία και προγραμματίζει απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ 
 Ξαναγυρνάμε σε μνημονιακές πρακτικές
Για έντονο ρεβανσισμό απέναντι στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΑ. «Χωρίς να ευθύνονται, ξαναγυρνάμε τους εργαζόμενους σε μνημονιακές πρακτικές»

το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ, δηλώνει ότι απεργεί, διαμαρτυρόμενο:
«- Για την εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων.
- Για την κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας.
- Για τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών.
- Για την κατάργηση της διαιτησίας και απαξίωσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
- Για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση.
- Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα.
- Για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και αυτές που ανακοινώνονται (Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, κλπ).
- Για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ».
 
Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
 καλεί όλους και όλες, εργαζόμενους-ες, άνεργους-ες, νέους και νέες, να δώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων που ξεκινούν την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, απέναντι στο νέο (αντι)αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Ένα νομοσχέδιο,  στο οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με “χειρουργικές” παρεμβάσεις να επαναφέρει - ως κανονικότητα αυτή τη φορά - τις μνημονιακές πολιτικές 2010-14, με την πλήρη αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και  την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στο βωμό  ενός αντι-κοινωνικού σχεδίου “ανάπτυξης” για λίγους.
Μετά την υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε.  και την κατάργηση -εν μέσω Αυγούστου- δύο  σημαντικών νομοθετημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων και τη συνευθύνη αρχικού εργοδότη-εργολάβου για οφειλές σε εργαζόμενους, η Κυβέρνηση  κλιμακώνει την επίθεσή της στις εργατικές κατακτήσεις:
1. Καταργεί στην πράξη την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που έγιναν τον Αύγουστο του 2018 με αποτέλεσμα αυξήσεις μισθών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Μέσα από ένα πλέγμα ανέφικτων όρων και  προϋποθέσεων για την υπογραφή και την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων  και ένα σύνολο εξαιρέσεων από την υποχρέωση τήρησης των συλλογικών συμβάσεων,  οδηγεί σε μειώσεις μισθών και ακύρωση κάθε δυνατότητας των  εργαζομένων να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς στο μέλλον μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Συγχρόνως με τις τοπικές κλαδικές συμβάσεις δημιουργεί ειδικές οικονομικές ζώνες με μειωμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.
2. Χτυπάει τη  συλλογική δράση  και την αυτονομία του εργατικού κινήματος με τον περιορισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία,  που θα υποκαταστήσει  την  ενεργή συμμετοχή και το διάλογο των γενικών συνελεύσεων.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε πλήρη ταύτιση με τις θέσεις ΣΕΒ – ΔΝΤ, επιχειρεί να ακυρώσει τις κατακτήσεις της τελευταίας 5ετίας, να διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα και να επαναφέρει τις καταστροφικές συνταγές των μνημονίων που φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία και  οδήγησαν σε σπιράλ  ύφεσης την ελληνική οικονομία.
Ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία  ΔΕΝ θα  το επιτρέψουν.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: