Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013


Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Αφού εξαπάτησαν τον αγροτικό κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις και όρκους στο όνομα της αγροτικής ανάπτυξης, τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης αποκάλυψαν πλέον το μέλλον που επιφυλάσσουν στους μικρομεσαίους αγρότες: να ξαναγίνουν κολίγοι στη γη τους. 


Χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα στον όμιλο Πειραιώς παραδίνοντας την υποθηκευμένη αγροτική γη και περιουσία στο ασύδοτο τραπεζικό κεφάλαιο. Στραγγάλισαν την αγορά εφοδίων  με την παντελή έλλειψη ρευστότητας και δανειοδότησης, για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή. 


Τίναξαν στα ύψη το κόστος παραγωγής με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο, μειώνοντας, ταυτόχρονα, την επιστροφή ΕΦΚ και ΦΠΑ στο μισό. 


Επέβαλαν χαράτσια μέσω της ΔΕΗ, χαράτσια για τις γεωτρήσεις, χαράτσια για τις σταβλικές εγκαταστάσεις. 


Ξεπούλησαν τη Δωδώνη, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΣΕΚΑΠ.


Αφήνουν ανεξέλεγκτους   τους μεγαλεμπόρους και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ όχι μόνο να εκβιάζουν τους αγρότες με τιμές  κάτω από το κόστος, αλλά και να καθυστερούν για μήνες τις πληρωμές των αγροτικών προϊόντων, την ίδια ώρα που κερδοσκοπούν σε βάρος και των καταναλωτών με υπέρογκες τιμές  στα τρόφιμα. 


Αφήνουν ανεξέλεγκτες τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.  


Κατάργησαν τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, ανεβάζοντας εξωφρενικά τα ασφάλιστρα χωρίς να καλύπτονται όλες οι ζημιές. 


Κόβουν από τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ το 10%, καταργούν τα δώρα και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης τα 67 χρόνια, φορολογούν τα χωράφια 


Παρακολουθούν αμέτοχοι τη διαμόρφωση της ακραία νεοφιλελεύθερης ΚΑΠ για το διάστημα 2014-2020, με δραστική περικοπή των ενισχύσεων που θα βάλει την ταφόπλακα στην οικογενειακή γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες


Ο πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός θα δώσει τώρα την απάντηση στον πρωθυπουργό και την τρικομματική μνημονιακή του κυβέρνηση, που πανικόβλητοι καταφεύγουν ακόμα μια φορά στην γνωστή τακτική τους απέναντι σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, την συκοφάντηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την καταστολή. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το αγροτικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά, με συμπαράταξη με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων, να σταματήσει την καταστροφή και να ανοίξει το δρόμο ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και της ανόρθωσης  της υπαίθρου σε όφελος των κοινωνικών αναγκών.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΖΗΤΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Βαγγέλη Μεΐμαράκη

"Τις τελευταίες ημέρες, οι αγρότες της χώρας ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με στόχο να δημοσιοποιήσουν τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας. Οι αγρότες ζητούν με αγωνία να τους δοθεί η δυνατότητα να παράξουν πλούτο, δυνατότητα που τους στερούν οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Οι πολιτικές αυτές εξαναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο στην ανέχεια, διαλύουν  τον παραγωγικό ιστό και οδηγούν τη χώρα σε επισιτιστική και εν τέλει σε ανθρωπιστική κρίση.

Εν όψει αυτής της επερχόμενης κρίσης, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο  όλες  οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση. Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός   οφείλει να εμφανιστεί στη Βουλή για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ, κάνοντας χρήση του άρθρου 143 του Κ.τ.Β., τη διεξαγωγή το συντομότερο δυνατόν προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: