Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Για τους απολυμένους της CHIPITA

Χωρίς καμία προειδοποίηση οι εργοδότες της Chipita, κάνοντας χρήση της «ελευθερίας απολύσεων» που τους δώρισε η κυβέρνηση για τη δήθεν ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, πέταξαν στο δρόμο 43 εργαζομένους, προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους, χωρίς να λάβουν υπ' όψιν την ανθρώπινη ύπαρξη και τις οικογενειακές ανάγκες των απολυμένων. Είναι σίγουρο ότι, για να καλύψουν το κενό της παραγωγής που δημιουργείται από την απόλυση των εργαζομένων, θα εντατικοποιήσουν την εργασία των υπολοίπων, εφαρμόζοντας παράλληλα τις νέες μορφές εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης (μερική απασχόληση, ελαστικά ωράρια, κτλ).

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιδιοκτήτες της Chipita, με την απειλή της απόλυσης δεν επέτρεψαν και δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να δημιουργήσΨηιπιταουν σωματείο που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους. Η δίψα για το κέρδος οδηγεί τους εργοδότες στην καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, και υποβαθμίζει την ανθρώπινη ύπαρξη ωθώντας τους εργαζομένους στην ανέχεια και στην οικονομική εξαθλίωση.

Οι πολιτικές που ακολουθούνται τόσα χρόνια με κορύφωση την επίθεση των τελευταίων δύο χρόνων με τα συνεχόμενα μνημόνια, το δόγμα του σοκ, και οι αμετανόητες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, κατακρεουργούν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και ο καταιγισμός νέων μέτρων οδηγούν την κοινωνία μας σε κατάρρευση. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου, και πριν καν στεγνώσει το μελάνι του δεύτερου μνημονίου αποκαλύπτεται ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων που οδηγούν στη διάλυση του κόσμου της εργασίας και στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να υπερβούν τη υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, να οργανώσουν την αντίστασή τους, να συλλογικοποιήσουν τη δράση τους και να αναπτύξουν την ταξική τους αλληλεγγύη, δημιουργώντας ένα μαζικό λαϊκό μέτωπο ανατροπής αυτής της πολιτικής της τρόικας και των κυβερνήσεων που την εκφράζουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να μην επιτρέψουν να χαθούν άλλες θέσεις εργασίας από το νομό μας, ο οποίος έχει και τη θλιβερή πρωτιά σε ποσοστά ανεργίας (επίσημα 23,3% κατά την τελευταία καταμέτρηση) και να συμπαρασταθούν στους απολυμένους της Chipita απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: