Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο.

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρωθυπουργό για την πορεία του PSI ή αλλιώς της οργανωμένης χρεοκοπίας γιατί περί αυτού πρόκειται, καθώς και για την πορεία προς τις εκλογές. Καταθέσαμε στον Πρωθυπουργό, την έντονη ανησυχία μας για την πορεία της οικονομίας. Κυρίως, για την ήδη ειλημμένη απόφαση για νέα μέτρα ύψους περίπου 16 δις. ευρώ που θα γονατίσουν την κοινωνία και θα καταρρακώσουν την ήδη καταρρακωμένη οικονομία.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρωθυπουργό να μου εξηγήσει αν υπάρχει κάποια έγκυρη εμπεριστατωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις αυτών των νέων μέτρων στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία. Διαπίστωσα δυστυχώς, ότι δεν υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη και πολύ φοβόμαστε ότι οι επιπτώσεις του 2ου μνημονίου θα είναι πολύ σκληρότερες για την οικονομία και την κοινωνία απ’ ότι οι επιπτώσεις του 1ου. Τέλος είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει πλήρως την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες διότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μια έντονη ανησυχία ότι η ημερομηνία μένει ανοιχτή και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες μένει ανοιχτό. Με διαβεβαίωσε ότι η δική του η πρόθεση είναι να οδηγηθούμε σε εκλογές ή στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου, και αν πρόκειται απλά για μια απόκλιση εβδομάδας τότε φαντάζομαι ότι κανείς δεν έχει να θέσει κάποιο ζήτημα.

Τέλος ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, είτε με την μορφή προτάσεων νόμου είτε με τροπολογία, που αφορούν 3 σημαντικά ζητήματα που ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης που αφορά το μνημόνιο, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν θα έχουμε την επ’ αύριο μία κυβέρνηση, εμείς προσδοκάμε να έχουμε μία κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει το μνημόνιο ή αν θα επικρατήσει αυτή η μνημονιακή συγκυβέρνηση, πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν. Η μία αφορά τους μακροχρόνια ανέργους και τα μέτρα για την στήριξη τους, η δεύτερη την αναγκαία διαγραφή ιδιωτικού χρέους δανειοληπτών προς τις τράπεζες, ιδίως σε αυτές τις τράπεζες που παίρνουν κρατικές ενισχύσεις και δεν λένε να μειώσουν τις απαιτήσεις τους προς τους δανειολήπτες και η Τρίτη αφορά την πάγια θέση μας, την επανακαταθέσαμε με πρόταση νόμου, για την απλή αναλογική, πόσο μάλλον σήμερα που φαίνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά του 20- 25% . Είναι αδιανόητο με 20% να πάρεις 50 έδρες μπόνους. Αυτό το μέτρο είχε σχεδιαστεί για άλλες εποχές, για άλλους πολιτικούς συσχετισμούς και σήμερα νοθεύει κατάφορα τη λαϊκή βούληση.

- Σας έθεσε θέμα για τις αντιδράσεις στη διάρκεια της 25ης Μαρτίου.

Η συζήτηση μας ήταν εφ’ όλης της ύλης και δεν είχε κανένα λόγω να θέσει σε εμάς θέμα ο Πρωθυπουργός για τις αντιδράσεις. Εμείς εκφράσαμε την ανησυχία μας διότι το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται ένα κλίμα ενοχοποίησης, ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας, αλλά και ένα κλίμα που μας προϊδεάζει για προβοκάτσιες και εκφράσαμε την ανησυχία μας διότι και ο Πρωθυπουργός γνωρίζει, όπως όλοι οι πολίτες άλλωστε, ότι η Αριστερά και το λαϊκό κίνημα υπήρξε πάντοτε στην ιστορία θύμα βίαιων ενεργειών και ποτέ δεν ήμασταν εμείς αυτοί που εκμεταλλευτήκαμε τη βία. Τη βία την επιλέγουν τα κέντρα εξουσίας, θεσμικά και εξωθεσμικά, είμαι βέβαιος ότι δεν αφορά αυτό που λέω τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά ο φόβος μας για εξωθεσμικά κέντρα που βλέπουν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους είναι υπαρκτός και την έχω εκφράσει αυτή την ανησυχία εδώ και πάρα πολλές μέρες

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/03/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: