Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Άρνηση των Τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια σε Έλληνες ρομά

Άρνηση των Τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια σε Έλληνες ρομά

Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού εντάσσεται το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων ρομά, βασικός στόχος του οποίου είναι η στεγαστική αποκατάσταση τους με το Πρόγραμμα Στεγαστικής Δανειοδότησης. Μέσω αυτού του προγράμματος είχαν εγκριθεί παλιότερα στο νομό Φθιώτιδας 44 δάνεια ύψους 60.000 ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Με τα δάνεια αυτά και δικές τους οικονομίες άστεγοι ρομά κυρίως από τον οικισμό του Ξηριά, έφτιαξαν τις κατοικίες τους στην περιοχή του ΔΔ Ανθήλης αλλά και σε άλλες περιοχές του Νομού, όπου μπόρεσαν να αγοράσουν οικόπεδα στην ελεύθερη αγορά.
Στη συνέχεια εγκρίθηκαν άλλα 51 στεγαστικά δάνεια σε πολύτεκνες οικογένειες ρομά του Νομού Φθιώτιδας, όταν μετά από πολλές παρεμβάσεις ‘ξεκόλλησαν’ από τα συρτάρια του Δήμου Λαμίας οι σχετικές αιτήσεις. Τα πολυπόθητα αυτά δάνεια όμως είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα στα χέρια των δικαιούχων γιατί οι συμβεβλημένες τράπεζες στο Νομό Φθιώτιδας, τόσο οι ιδιωτικές όσο και η Αγροτική Τράπεζα, αρνούνται να δεχτούν ακόμα και τις αιτήσεις των δικαιούχων. Οι ελάχιστες περιπτώσεις εκταμίευσης των δανείων έγιναν σε δικαιούχους που κατέφυγαν σε άλλους Νομούς για χρηματοδότηση.
Η άρνηση των Τραπεζών του Νομού Φθιώτιδας να χορηγήσουν τα εγκεκριμένα και με την εγγύηση του κράτους στεγαστικά δάνεια στους ρομά και η σιωπή των εκπροσώπων ΤΑ για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και υπόνοιες ότι οφείλεται σε πιέσεις προς τις Τράπεζες γιατί κάποιοι θεωρούν τους ρομά ανεπιθύμητους. Αποτέλεσμα του εμπαιγμού αυτού είναι οι ρομα της περιοχής μας να συνεχίζουν να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες. Πολλοί από αυτούς μάλιστα βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση με χρέη, γιατί έχουν προχωρήσει ήδη σε διαδικασίες ανέγερσης ή αγοράς κατοικίας ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τα δάνειά γιατί η έγκριση των δανείων ισχύει για δύο χρόνια.
Το θέμα της κωλυσιεργίας των Τραπεζών είχε φέρει πριν ένα χρόνο στη Βουλή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Ο τότε Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος είχε απαντήσει κατηγορηματικά ότι το ποσό για όλα τα εγκεκριμένα δάνεια του Προγράμματος είναι εξασφαλισμένο και οι Τράπεζες οφείλουν να συμβάλλουν στην ομαλή υλοποίηση του εξετάζοντας μόνο αν οι υποβληθέντες φάκελοι είναι πλήρεις και πληρούν τους όρους χορήγησης των δανείων. Μετά από αυτή την διευκρίνιση του Υφυπουργού καλούμε να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος μιας ευπαθούς ομάδας δημοτών μας που ζουν κάτω από συνθήκες ντροπής για όλους μας και να χορηγηθούν άμεσα τα εγκεκριμένα δάνεια που πληρούν τις προϋποθέσεις. Τα στεγαστικά αυτά δάνεια παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίηση του προγράμματος, δίνουν κάποια δυνατότητα στους ρομά της περιοχής μας να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα στέγασης τους μια και η ΤΑ δεν μπόρεσε τόσα χρόνια να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση μετεγκατάστασης των πρόχειρων καταυλισμών τους.

Καλούμε ακόμα τους εκπροσώπους της ΤΑ να μην θυμούνται τους ρομά μόνο στις εκλογές αλλά να στηρίξουν την προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους, παρέχοντας τους ευκαιρίες για αξιοπρεπή στέγαση, μόρφωση και ένταξη στο κοινωνία. Τέλος, καταγγέλλουμε την αδιαφορία των υπευθύνων που παρά τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας οι οποίες ρητά τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής των παιδιών ΡΟΜΑ, τα παιδιά αυτά στερούνται το συνταγματικό τους δικαίωμα στην εκπαίδευση.


Λαμία 18.02.09

Δεν υπάρχουν σχόλια: