Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Μέτρα σωτηρίας για το Μαλιακό, τώρα!


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από χρόνια οι ειδικοί μελετητές του Μαλιακού προειδοποιούσαν ότι ο κόλπος έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου. Ότι απειλείται. Ότι αργοπεθαίνει εξαιτίας της χρόνιας ρύπανσης και της εξοργιστικής αδιαφορίας των υπεύθυνων φορέων και αρχών τόσο της Κεντρικής εξουσίας όσο και της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ. Σήμερα η κατάσταση του Μαλιακού κόλπου είναι εκρηκτική. Ο κόλπος μεταβάλλεται σε νεκρή θάλασσα, θυσία στο βωμό του παράνομου πλουτισμού ορισμένων ασυνείδητων, με την ανοχή αν όχι τη συνέργεια του κράτους και της αυτοδιοίκησης.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος του Μαλιακού συνδέεται άμεσα με τις αιτίες που το γέννησαν. Ο πρόσφατος θάνατος χιλιάδων τόνων ψαριών ούτε φυσική καταστροφή είναι ούτε αποσυνδέεται από τις ανθρωπογενείς δράσεις όπως θέλησε ο Περιφερειάρχης και ο Νομάρχης να μας παρουσιάσουν.    Η απάντηση του ΕΛΚΕΘΕ   αναγνωρίζει ότι το φαινόμενο των μαζικών θανάτων ψαριών προήλθε από συνέργεια ευτροφισμού που διατάραξε τον κύκλο ζωής μορφών τοξικού φυτοπλαγκτού κυττάρων του ιχθυοτοξικού είδους  Chatonella , το οποίο εισέδυσε στα βράγχια των ψαριών. Ο Μαλιακός κόλπος καταστρέφεται συστηματικά από την ρύπανση. Οι πηγές της ρύπανσης είναι σε όλους γνωστές:
Η έλλειψη βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους παράκτιους Δήμους και κατά μήκος του Σπερχειού. Συγκεκριμένα, στη Στυλίδα, στη Μακρακώμη στη Σπερχειάδα, τον Άγιο Κωνσταντίνο, το Μώλο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στα Καμένα Βούρλα δεν λειτουργεί σωστά. Ενώ της Λαμίας δεν επαρκεί για τις ανάγκες της του Δήμου με αποτέλεσμα ‘ένα μεγάλο μέρος των αστικών λυμάτων να καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα.
Οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού καθώς και η παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων των οικοδομών σε αυτές και τα ρέματα, τα βοθρολύματα που δεν καταλήγουν στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι παράνομες αμμοληψίες και επεμβάσεις από τις κατασκευαστικές εταιρείες
Τα γεωργικά λύματα (λιπάσματα και φυτοφάρμακα) που με τη βροχή φτάνουν μαζί με τις φερτές ύλες μέσω Σπερχειούι στο Μαλιακό κόλπο.
Τα βιομηχανικά απόβλητα που περιέχουν τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα από τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή και τα λύματα από τα ελαιοτριβεία και τις κτηνοτροφικές μονάδες
Η ασυδοσία αυτών που ρυπαίνουν είναι απόλυτη και ενθαρρύνεται από την απουσία προληπτικών ελεγκτικών μηχανισμών. Έτσι η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν τηρούνται. Και αυτό σε μια περιοχή όπου ο Μαλιακός κόλπος, το Δέλτα και η κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευμένα από το δίκτυο Natura 2000.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ! ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ, ΤΩΡΑ!
Την πλήρη καταγραφή των πηγών ρύπανσης, την απόδοση ευθυνών όπου και αν ανήκουν , τον έλεγχο και την επιβολή εξουθενωτικών ποινών για τους παραβάτες που ρυπαίνουν
Την εγκατάσταση ενός μόνιμου επιστημονικού παρατηρητηρίου παρακολούθησης ποιότητας των νερών του κόλπου και του Σπερχειού, ώστε να παρθούν μέτρα πρόληψης σε περιπτώσεις υποβάθμισή τους.
 Την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης χωροθετικής – Διαχείρισης που θα βλέπει τη λεκάνη απορροής του Σπερχειού και το Μαλιακό σαν ένα ενιαίο σύστημα και θα προωθεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Την Πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και συμμόρφωση με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως την οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα νερά και την οδηγία για προστασία των περιοχών NATURA 2000.
Την στελέχωση και αναβάθμιση του τμήματος προστασίας Περιβάλλοντος σε Διεύθυνση, την πρόσληψη αλειοφυλάκων για τη σωστή φύλαξη και αστυνόμευση του κόλπου
Την άμεση αποζημίωση των επαγγελματιών αλιέων για τη οικονομική καταστροφή που υπέστησαν και το πάγωμα των χρεών τους στις τράπεζες
Την διαφάνεια και πλήρη δημοσιοποίηση των εκθέσεων των επιστημόνων, την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους μετά το πρόβλημα που ανέκυψε με τους μαζικούς θανάτους ψαριών
Η Πολιτεία και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να αναλάβουν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες τους για την καταστροφή του Μαλιακού και να επωμιστούν το οικονομικό κόστος για τη σωτηρίας του.

Καλούμε τους πολίτες της Φθιώτιδας και τους φορείς της περιοχής σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νομαρχιακό κατάστημα και την Περιφέρεια στην πλατεία Ελευθερίας κατά τη διάρκεια του έκτακτου Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα το πρόβλημα στο Μαλιακό για να φωνάξουμε: «Φτάνουν πια τα λόγια! Μέτρα σωτηρίας για το Μαλιακό, τώρα!!

ΛΑΜΙΑ 22/04/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: