Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009

Για το βιολογικό καθαρισμό της Λαμίας

Λαμία 6 Απριλίου 2009

Τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Λαμίας επισκέφτηκε την Κυριακή 5/4/09 η επιτροπή περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε στην έξοδο των αγωγών του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Λαμίας καθώς και στην γερμανική τάφρο διαπιστώθηκαν τα εξής:

Α΄: Στο βιολογικό καθαρισμό της Λαμίας παρατηρήθηκε μεγάλη διαφυγή στερεών αποβλήτων καθώς και λυματολάσπης, από την υπερχείλιση της δεξαμενής καθίζησης προς το ρέμα που καταλήγει στη θάλασσα.

Β΄: Κατά τον μακροσκοπικό (οπτικό) έλεγχο στα νερά της τροφοδοσίας και της

υπερχείλισης παρατηρήθηκε ομοιότητα όσον αφορά την διαύγεια, το χρώμα και την οσμή πράγμα που αποδεικνύει τουλάχιστον οπτικά ότι η μονάδα βρίσκεται εκτός λειτουργίας ή ότι έχει ελάχιστη απόδοση.

Γ΄: Δεν παρατηρήθηκε καμία δραστηριότητα όσον αφορά την απαραίτητη απομάκρυνση της λυματολάσπης από τις δεξαμενές καθίζησης ( δεν δούλευε καμία φιλτροπρέσα ).

Δ΄: Δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει το σύστημα. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού επιτείνεται κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες με αποτέλεσμα το σύστημα να βγαίνει εκτός λειτουργίας και τα απόβλητα να οδηγούνται ανεπεξέργαστα στη θάλασσα ενώ τις καθημερινές λειτουργεί πλημμελώς.

Ε΄: Όσον αφορά την γερμανική τάφρο παρατηρήθηκε σε όλο το μήκος της από το Παγκράτι έως την ΠΑΘΕ ότι λιμνιάζουν αστικά λύματα, υποτιθέμενης ροής περί τα 150 κυβικά μέτρα την ώρα.

Μετά από αυτές τις εικόνες είναι αδύνατο να πειστούμε ότι η μόλυνση του Μαλιακού κόλπου που εμφανίζεται τελευταία με το φαινόμενο του υπερτροφισμού καθώς και τους τόνους νεκρών ψαριών στις ακτές, δεν σχετίζεται με την υφιστάμενη κατάσταση στα αστικά λύματα της Λαμίας και της γύρω περιοχής. Ζητάμε από τους υπεύθυνους να αναλάβουν την ευθύνη τους και να πάρουν άμεσα μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον.


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: