Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο "Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία"

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Μετά από γενική κατακραυγή και μέσα από συνεχή διελκυστίνδα, η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία» χωρίς ίσως κάποιες από τις προηγούμενες σκοταδιστικές ρυθμίσεις του (π.χ. επώνυμο γυναικών) αλλά με επιμονή σε άλλες (π.χ. άρνηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια) ή και με νέα δαιμόνια (π.χ. ξενοφοβία και ρατσισμό για τα ονόματα υιοθετημένων παιδιών). Το νομοσχέδιο βρίθει προχειροτήτων μετά από τόσες αλλαγές, και μέσα από αυτή την ύποπτη βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση Καραμανλή την οποία βέβαια δεν εμπιστευόμαστε, μέχρι τελευταία στιγμή, για το τι τελικά θα κατατεθεί.

Για άλλη μια φορά, η χιλιοκακοπαθημένη έννοια των μεταρρυθμίσεων γίνεται προμετωπίδα για συντηρητικά πισωγυρίσματα, χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον για την οικογένεια, το παιδί και την κοινωνία, όπως, προσχηματικά, η κυβέρνηση ονομάζει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Δεν πήρε είδηση η κυβέρνηση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε μια έξαρση των συζυγοκτονιών, και αν ναι, ποιος υπουργός βγήκε να πει ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ έστω για τα θύματα; Τι κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία θεσμών και υπηρεσιών της πολιτείας που να ασχολούναι με τα θέματα της βίας λόγω φύλου;

Δεν πήρε είδηση η κυβέρνηση ότι τα δικαστήρια βγάζουν απαράδεκτες αποφάσεις για θέματα βίας (ο συζυγοκτόνος των Σερρών είναι ακόμα ελεύθερος λόγω «αναβολής» της έφεσης, ενώ στους βιαστές που δικάστηκαν στο Κιλκίς οι ποινές ήταν απαράδεκτα χαμηλές, και για την Καναδέζα που βιάστηκε πριν δυο χρόνια στην Ελλάδα αναβλήθηκε η δίκη, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν της δίνει χρήματα για να έρθει στην Ελλάδα και να καταθέσει και εκείνη πληρώνει μόνη το εισιτήριό της). Αυτό δείχνει μήπως την «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης;

Έχουμε τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους που αφήνει 60.000 παιδιά εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων με αποτέλεσμα οι γονείς να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να αναζητήσουν ή διατηρήσουν την εργασία τους, ενώ αυτά που βρίσκουν θέση βρίσκονται μέσα σε πλημμελείς συνθήκες. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την Ε.Ε. τα απελπιστικά νούμερα για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα που μάλιστα συνδέθηκαν με το υψηλό ποσοστό των οικογενειών στις οποίες εργάζεται μόνο ο ένας γονιός.

Έχουμε μια διεθνή κρίση του αγαπημένου νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης Καραμανλή που, με βάση τις κυρίαρχες πολιτικές, αναμένεται να πλήξει τα λαϊκά εισοδήματα, να μεγαλώσει τις κοινωνικές ανισότητες, να εξορίσει από την αγορά εργασίας μεγάλο ποσοστό εργαζομένων.

Τα παραπάνω και άλλα παρεμφερή επείγει να αντιμετωπισθούν, αν ειλικρινά ενδιαφερόμαστε για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία.

Υποστηρίζουμε το ψήφισμα των 19 γυναικείων οργανώσεων για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και, συμφωνούμε ότι, για ορισμένες συμπληρώσεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες συνθήκες στο υπάρχον οικογενειακό δίκαιο, απαιτείται νομοπαρασκευαστική επιτροπή και σοβαρή δουλειά.

Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε σε κινητοποιήσεις που θα αφορούν στα πλήγματα κατά των γυναικών, σε θέματα βίας, εισοδημάτων, ασφαλιστικού, κοινωνικής πρόνοιας και οικογενειακού δικαίου.

Υπογράφουν:

Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης

Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας

Παγκόσμια Πορεία Γυναικών-Αθήνα

Παγκόσμια Πορεία Γυναικών – Σέρρες

Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας

Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ

Τμήμα Φεμινιστικής πολιτικής Συνασπισμού-Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: